НОВИНИ


За година война Израел уби всички лидери на Хамас и Хизбула

9 2640 24.10.2024
За година война Израел уби всички лидери на Хамас и Хизбула
Много лидери са убити

След като бойци на Хамас нападнаха Израел на 7 октомври 2023 г. – те убиха около 1200 цивилни и взеха повече от 250 души за заложници – IDF започна широкомащабна военна операция срещу терористите в Газа. Израелската армия също продължи да нанася въздушни удари по позиции на Хизбула в Ливан, която е на страната на палестински екстремисти. През юли лидерът на Хамас Исмаил Хания беше убит в Техеран, а ген. секретар на Хизбула Хасан Насрала беше убит в Бейрут през септември.


Загинаха и техните наследници. Израелският премиер Бенямин Нетаняху многократно е наричал „пълното унищожаване на Хамас“ една от основните цели на войната, а министърът на отбраната Йоав Галант, след убийството на ръководителя на Политбюро на Хамас Яхя Синвар , каза , че ИД „ще стигнат до всеки терорист .”


Маруан Иса, заместник-командир на бригадите Из ад-Дин ал-Касам, военното крило на Хамас, беше убит. Иса беше във военния съвет на палестинското движение и се смяташе за един от ключовите връзки между военните и политическите лидери на Хамас.


Мохамед Дейф, командир на бригадите Из ад-Дин ал-Касам, беше убит.. Той беше убит при израелски въздушен удар срещу лагера Ал-Маваси в района на Хан Юнис в южната част на Ивицата Газа. Смъртта на Дейф беше потвърдена от IDF две седмици по-късно, на 1 август. В Израел Дейф се смята за един от организаторите на нападението от 7 октомври.



Фуад Шукр, военен командир на Хизбула, е убит, когото IDF нарече „дясната ръка“ на генералния секретар на ливанското движение Хасан Насрала и негов съветник по планирането на терористични операции. Той беше убит при израелски въздушен удар над ливанската столица Бейрут. В Израел Шукр също се смята за отговорен за ракетна атака на футболно игрище в друзското село Мадждал Шамс в Голанските възвишения, при което загинаха 12 тийнейджъри ( ето подробностите за тази история).


Терористите на Хамас са изнасилвали жени по време на атаки срещу Израел. Повечето от жертвите не са оцелели Това твърдят свидетели, експерти и израелската полиция
преди една година
В Техеран Исмаил Хания, ръководител на Политбюро на Хамас, беше убит. Той не е бил в ивицата Газа от 2019 г. и е живял в Катар и Турция. Хания дойде в иранската столица за встъпването в длъжност на новия президент на страната Масуд Пезешкиян. Първоначално се смяташе, че смъртта на Хания е причинена от ракетен удар. По-късно The New York Times, позовавайки се на източници , писа , че Haniyeh е починал в резултат на бомбена експлозия, поставена в къщата за гости, където е отседнал. Официално Израел не пое отговорност за убийството на Хания.


Убит е Мохамед Джабер с прякор Абу Шуджа - той беше разгледанокомандир на групировката "Ислямски джихад" в лагера Нур Шамс и един от лидерите на палестинската съпротива на Западния бряг. Убит по време на една от най-големите антитерористични акции на ИД в района на градовете Дженин и Тулкарм на Западния бряг.



Ибрахим Акил е убит - той е в ИзраелнареченВторият най-важен военен командир на Хизбула след Фуад Шукр. Убит в резултат на целенасочен удар на израелските военни в предградието Дахия в южната част на Бейрут. Aqeel командваше силите Radwan, елитната част на Хизбула. През 80-те години на миналия век той беше ключов член на клетката на Хизбула, която пое отговорност за атентата срещу посолството на САЩ в Бейрут. Освен това през същите тези години той ръководи операция за залавяне на американски и германски заложници в Ливан.


Хасан Насрала, генерален секретар на Хизбула, е убит, който ръководи групата повече от 30 години. Израелските отбранителни сили удариха щаба на Хизбула в южното предградие на Бейрут Дахия вечерта на 27 септември, потвърждавайки смъртта на Насрала на следващия ден. Израелското разузнаване е събирало разузнавателна информация в продължение на почти 20 години , за да проследи и атакува лидера на Хизбула.


Израел уби Хасан Насрала. Казваме ви кой е той. Той ръководи Хизбула повече от 30 години - половината от живота си. И той направи политическа партия от тази най-опасна терористична група

Убит от Хашем Сафиедин, ръководител на изпълнителния съвет на Хизбула, неофициален наследник на Хасан Насрала и негов братовчед. Той заема поста наследник по-малко от две седмици. На 22 октомври IDF обяви , че Safieddine е бил убит по време на израелски въздушен удар срещу централата на Хизбула в Бейрут в нощта на 4 октомври.


Яхя Синвар, ръководител на Политбюро на Хамас, е убит, който зае този пост след смъртта на Исмаил Ханийе. Той почина в Рафах в южната част на ивицата Газа. Израелските военни го търсиха повече от година, но го откриха почти случайно: те откриха огън по войници, патрулиращи района от една от сградите. Те отговориха със залп от танк, след което пуснаха дрон вътре в разрушената сграда, който откри ранения Синвар. След това е застрелян. Освен лидер на Хамас в ивицата Газа, Синвар беше смятан и за един от основните идеолози на атаката срещу Израел на 7 октомври 2023 г.

 

След убийството на Яхя Синвар Хамас не посочи официално неговия наследник. Арабският вестник Asharq Al-Awsat, който е базиран в Лондон и се смята за близък до саудитското кралско семейство, пише , че Хамас иска да запази в тайна името на новия шеф на Политбюро "поради проблеми със сигурността". На 24 октомври заместник-шефът на политбюро на Хамас Муса Абу Марзук каза пред руската държавна агенция РИА Новости, че наследникът на Синвар все още не е избран, но името му тепърва ще бъде обявено официално.

 

Все още не е ясно кой ще ръководи Хизбула след смъртта на Хасан Насрала. Нетаняху, обръщайки се към ливанските граждани в началото на октомври, каза , че ИД са убили самия Насрала, както и неговия наследник и следващия наследник - но не ги назова. Оттогава групата не е правила официални съобщения.

 

Медуза, превод ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама