НОВИНИ


Блинкън зове за спешно дипломатическо решение на конфликта в Ливан между Израел и Хизбула

0 2224 25.10.2024
Блинкън зове за спешно дипломатическо решение на конфликта в Ливан между Израел и Хизбула
Американският държавен секретар Антъни Блинкън БГНЕС

Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова за спешно дипломатическо решение на конфликта в Ливан между Израел и проиранската групировка Хизбула и за опазване живота на мирното население от воюващите сили, съобщи Ройтерс.


"Смятаме, че има спешна нужда от дипломатическо решение (на конфликта) в Ливан и от пълно прилагане на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност на ООН, за да може реално да се гарантира сигурността по границата между Израел и Ливан", отбеляза Блинкън, споменавайки резолюцията на Обединените нации, приета след последната голяма война между Израел и Хизбула през 2006 г. за поддържане на мира между тях.

 

"Но същевременно искаме да бъде гарантирана и безопасността на мирното население. Искаме и ливанските въоръжени сили да не попадат под обстрел", уточни той.



Топдипломатът на Вашингтон е във Великобритания за среща с арабски лидери след дипломатическа обиколка в Близкия изток по-рано тази седмица, което беше неговото първо посещение в региона след ликвидирането от Израел на лидера на палестинското движение Хизбула Яхия Синуар, предполагаемия главен организатор на нападението на групировката срещу Израел от 7 октомври 2023 г., предизвикало конфликта, който обхвана целия Близък изток.

 

Вашингтон, който е в близък съюз с Израел, изрази надежда, че отстраняването на Синуар може да вдъхне нов пламък на усилията за прекратяване на конфликта в Газа.

 

Целта на тазседмичната обиколка на Блинкън в Близкия изток бе омиротворяването както на Газа, така и на Ливан, където Израел предприе сухопътна операция успоредно с тази в Газа и подложи позициите на Хизбула на масирани бомбардировки, вследствие на което 1,2 милиона души бяха разселени.

 


Израел твърди, че целта на действията му в Ливан е да осигури безопасно завръщане на десетките хиляди израелци, които бяха принудени да напуснат домовете си в Северен Израел заради обстрелите на ливанското шиитско движение, извършвани от него от солидарност с палестинците във войната в Газа.

 

Мишена на бомбардировките на Израел в Ливан са южните предградия на Бейрут и долината Бекаа, а арената на сухопътната му операция в Ливан са пограничните райони.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама