НОВИНИ


Първи случай на грип

1 2240 25.10.2024
Първи случай на грип
личен архив

Първият случай на грип за сезон 2024-2025 г. е доказан в Националната референтна лаборатория "Грип и остри респираторни заболявнаия" към Националния център по заразни и паразитни болести, съобщават на сайта си от центъра.


Грипния вирус е B/Victoria и е установен в респираторна проба, изпратена вчера от Специализираната болница за активно лечение по инфекциозни болести "Проф. Иван Киров".

 

За разлика от настинката, грипа започва изведнъж съпроводен със силни болки в мускулите и ставите, втрисане, висока температура, суха кашлица, болки в очните ябълки и главоболие.

 

Контакта с вируса е причината за грипната зараза. Вирусът навлиза в човешкия организъм посредством малки капчици и секрети от респираторния тракт на заразения индивид, но предаването на заразата може и да се случи и по индиректен път, чрез допир на обекти, по които има наличие на респираторни секрети и вируси.





В случай, че все още не сме заразени или ваксинирани с конкретен вирусен щам, е много вероятно да се разболеем, ако сме в контакт с вируса. Дори при изкарана инфекция от определен вирусен щам, не е гарантирана пълна защита от грип, но е предпоставка при повторна инфекция причинена от същия вирусен щам да се преболедува значително по-леко.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама