НОВИНИ


Проруската партия запазва контрола над Грузия. "Олигархът Иванишвили открадна победата, лиши ни от европейско бъдеще"

10 2198 27.10.2024
Проруската партия запазва контрола над Грузия.
Проруският олигарх Бидзина Иванишвили БГНЕС

Управляващата партия „Грузинска мечта“ изглежда ще запази контрола си над Грузия на общонационалния вот в събота на фона на нарастващите твърдения за широко разпространено политическо насилие и сплашване, пише Politico.


Предварителните резултати на Централната избирателна комисия показват, че проруската „Грузинска мечта“ е получила 53% от гласовете, докато обединената опозиционна коалиция, която премина 5-процентната бариера, е събрала 38%.



Тина Бокучава, ръководител на опозиционната партия Единно национално движение, заяви, че нейната опозиционна коалиция няма да приеме резултатите от „откраднатите избори“.

 

„Олигархът Иванишвили открадна победата от грузинския народ и го лиши от европейското му бъдеще“, заяви Бокучава. „Надявам се, че и други опозиционни партии ще споделят тази позиция“.

 

Говорейки пред Politico на митинг в централата на партията в събота вечерта, Бидзина Иванишвили, председател на „Грузинска мечта“, заяви, че очаква „голяма победа“.

 

Още преди затварянето на избирателните секции министър-председателят на „Грузинска мечта“ Иракли Кобахидзе заяви, че резултатите са „съкрушителна победа“ за управляващата партия.

 

„Виждаме много обнадеждаващи данни от регионите и градовете, особено от Тбилиси, за „Грузинска мечта“, заяви Мамука Мдинарадзе, парламентарен лидер на партията, преди затварянето на избирателните секции.



След като противоречиви екзитполове, поръчани от опозиционни и проправителствени канали, предсказаха победа и за двете страни, в централите им започнаха празненства.

 

В коментар за Politico Тина Бокучава заяви, че очаква Иванишвили „да направи изявление през следващите няколко часа за мирно предаване на властта“.

 

„Мисля, че за него ще има изкушение да се задържи на власт, но преднината на опозицията е толкова значителна, че той ще трябва да приеме поражението“, каза тя, уверена, че управляващата партия е загубила, както прогнозираше екзитполът на Edison Research.

 

Междувременно прозападният президент на страната Саломе Зурабишвили заяви, че партиите, подкрепящи присъединяването към ЕС, са спечелили, „въпреки опитите за фалшифициране на изборите и без гласовете на диаспората“. Избирателните секции в чужбина продължават да приемат бюлетини.

 

Според Кетеван Чачава, сътрудник в Центъра за анализ на европейската политика, „резултатите от избирателните секции, които виждаме сега, се основават на електронните машини за гласуване - около две трети от общия брой, но това все още може да се промени. Очакванията обаче са, че гласовете на „Грузинска мечта“ ще бъдат по-малко от предишните избори, а тази цифра всъщност е по-висока от прогнозираната и те очевидно са в силна позиция.“

 

Опозиционните партии се разкрещяха заради това, което според тях е равносилно на системни усилия за повлияване на резултата от страна на все по-авторитарното правителство, което обеща да забрани на опонентите си да заемат местата си и да обяви за незаконни конкурентните фракции, ако бъде преизбрано с достатъчно мнозинство.

 

„Те пълнят урните с бюлетини, тормозят избирателите и бият наблюдатели“, заяви Бокучава, лидер на най-голямата опозиционна партия в коалицията. „Това не са действия на правителство, което вярва в свободните и честни избори“.

 

Снимки и видеоклипове, публикувани в интернет през целия ден, показваха нарушения в избирателните секции в цялата страна, като се твърдеше, че една урна е изхвърлена на улицата, а в клип се виждаше как политик от „Грузинска мечта“ уж натъпква купчина бюлетини в друга. Един наблюдател от опозицията беше пребит в град Марнеули, близо до столицата Тбилиси, а местни журналисти бяха нападнати от неизвестни лица.



Един от чуждестранните наблюдатели, на когото бе предоставена анонимност, за да говори с Politico, заяви, че е имало кавга в друга избирателна секция, близо до границата на страната със съседен Азербайджан. „Станахме свидетели на опити за подхвърляне на бюлетини, при които извършителите бяха открити, избягаха и след това просто изчакаха наблюдателите да си тръгнат, за да опитат отново“, каза наблюдателят. „Като се има предвид броят на подобни обвинения от други избирателни секции, се опасявам, че на международните наблюдатели ще им бъде много трудно да признаят тези избори за честни.“

 

Международното общество за честни избори и демокрация (ISFED), неправителствена организация със седалище в Тбилиси, заяви в изявление, че „по време на процеса на гласуване в цялата страна са регистрирани инциденти и нарушения“. Всеки десети от неговите наблюдатели на изборите е съобщил за проблеми, включително твърдения за гласоподаватели, докарани с автобуси от координаторите на „Грузинска мечта“, се казва в съобщението.

 

В същото време „Грузинска мечта“ обвини опозиционните партии в „нарушения“ и заяви, че полицията разследва обвиненията, че опозиционен политик е „ударил“ един от координаторите на управляващата партия пред избирателна секция.


Мечти на ЕС

 

Грузия получи статут на кандидат за членство в ЕС през декември, но молбата ѝ за присъединяване към блока беше замразена, след като прие множество закони в руски стил, които ограничават политическите права и гражданското общество. През май „Грузинска мечта“ прокара законопроект, който заклеймява подкрепяните от Запада неправителствени организации, медии и групи за защита на човешките права като „чуждестранни агенти“, и прие закон, който на практика забранява всички публични споменавания на ЛГБТК+ общността, принуждава телевизионните оператори да цензурират съдържанието и забранява прайд събитията.

 

Властите използваха сълзотворен газ и палки, за да разпръснат протестите срещу този ход, който според критиците повтаря тактиката, използвана от Кремъл за потискане на инакомислието в Русия, а организаторите бяха задържани и бити в ареста. САЩ наложиха санкции на политици и полицаи от „Грузинска мечта“ заради репресиите.



През август Кобахидзе заяви, че правителството му ще пристъпи към забрана на всички парламентарни опозиционни партии, включително и на Движението за обединена Европа, ако партията запази властта си в решаващата изборна надпревара. „Вярвам, че премахването на [парламентарните] мандати ще бъде логичното продължение на обявяването на тези партии извън закона. Престъпните членове на престъпните политически сили не трябва да упражняват статут като този на депутат в грузинския парламент“, каза той.

 

В отговор на въпрос на Politico преди гласуването Бокучава от Единно национално движение заяви, че „не би разглеждала възможността“ Единно национално движение да се разпусне, защото не вярва, че „Грузинска мечта“ „някога ще получи мандат“ да управлява страната.

 

Опозицията и експертите обвиняват Иванишвили, най-богатия човек в страната и основател на „Грузинска мечта“, който упражнява значителен личен контрол върху партията, съдебната система и държавата, за бързото отклоняване на Грузия от ЕС и насочването ѝ към Русия.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама