НОВИНИ


Повторение на сценария от последните избори: Смениха 50% от членовете на СИК в Благоевград

1 2187 27.10.2024
Повторение на сценария от последните избори: Смениха 50% от членовете на СИК в Благоевград

В 565 секции в област Благоевград, вчера бяха доставени 300 000 бюлетини и 442 машини за всяка една от секциите, в които ще има два вида гласуване - с хартия и на машина.


Повтаря се сценарият от последните избори през юни – само за последните няколко дни, след като вече бяха проведени и всички обучения на секционните избирателни комисии, бяха сменени повече от 50% от членове в СИК-ове в цялата област.





Като основният процент от тези хора бяха подменени от самите партии. Затова вчера ЦИК взе решение да спре подмяната на членове по искане на партиите. Има данни, че една от партиите в Благоевград е сменила изцяло първоначално представения списък.

 

Масов проблем с машинния вот пък виждаме в Хасково. В над 20 секции устройствата дефектират - пускат празни бюлетини, смачкани разписки или въобще не отпечатват такива. Проблемът е с хартията, обясниха от РИК-Хасково. В три секции вече е преустановено изцяло машинното гласуване и се минава само на хартия.

 

И в Хасково, подобно на Благоевград, видяхме масовата смяна на членове в секционните избирателни комисии часове преди вота. Стигна се дотам ЦИК да изпрати указания да не се правят подмени в последния момент.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама