НОВИНИ


"Помогнете на себе си - гласувайте!". 150 000 бесарабски българи в Украйна без право на глас заради войната

3 2355 27.10.2024
Кадър от шествие в подкрепа на Украйна на 24 март, 2022 г.

"В Украйна живеят 150 000 бесарабски българи, но те не гласуват заради войната, защото е трудно да бъдат организирани избирателните секции". Това каза в ефира на NOVA директорът на БТА Кирил Вълчев. Пред ФрогНюз бесарабската българска, режисьор и журналист Тетяна Станева посочи, че не всички бесарабски българи искат да гласуват, активните обаче са ядосани заради лишаването от това тяхно право. "Помогнете на себе си! Гласувайте", призовава тя.


"Едно от най-важните послания от българите в Одеса е, българите в България да гласуват, защото имат мирен избор”, коментира той.





"Тук живеят 150 хиляди бесарабски българи, преселници от 18.-19. век. Само в Одеса живеят около 60 хиляди българи. Те не гласуват заради войната. От Одеса едно от най-важните послания към българите в България е да се гласуват, да се възползват от това, че имат мирен избор", каза той.

 

"Ако са верни прогнозите, че в българския парламент ще влязат и партии с 80 хиляди гласа, това означава, че тук има хора, които могат да вкарат в парламента две български партии", посочи още той.

 

Вълчев посочи още, че на 29 октомври честваме Деня на бесарабските българи.

 

Българите в Одеска област наброяват над 150 000 души и са трети по численост според официалното преброяване в Украйна през 2001 г. В самия град Одеса живеят около 50-60 хиляди българи. Най-голямото компактно българско население е съсредоточено в Болградски, Измаилски и Белгород-Днестровски район.





С много бесарабски българи ФрогНюз разговаряхме през септември, когато отразихме Международния фестивал на етнографското кино "ОКО" в Болград. Повече за това - четете тук.

 

"Повечето бесарабски българи нямат такова силно желание да гласуват, тъй като не следят твърде политиката на България. Обаче по-активните като мен, с също и българи от България, които живеят в момента в Украйна, много искат и винаги се ядосват, че не могат да гласуват", коментира пред ФрогНюз днес Тетяна Станева, бесарабска българка и директор на кикофестивала "ОКО".

 

"Също така, много хора нямат българско гражданство, за да гласуват. При нас на село единици имат български паспорт - не им трябваше и не го правиха досега. Така че всъщност - как да гласуват?", каза тя.

 

"Помогнете на себе си! Гласувайте за нормалните проевропейски и про-Украйна хора, за които свободата е истинска ценност, а държавата не е кюфтета с пушка на рамо, а нещо по-дълбоко и ценностно, в която има място за всички българи", написа в социалните мрежи тя преди дни. Разказа и как тогава държавен служител на България ѝ се обадил по телефона, започнал да крещи, а накрая ѝ заявил, че нито е българка, нито може да говори български език.

 

"Не питайте сетне, защо ние, украинските българи, се чувстваме по-добре и по-българи в Украйна, отколкото в България", посочва тя.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама