НОВИНИ


Чужди граждани вече ще могат да служат като офицери във въоръжените сили на Украйна

1 2185 27.10.2024
Чужди граждани вече ще могат да служат като офицери във въоръжените сили на Украйна

Президентът Володимир Зеленски утвърди закон, позволяващ чужди граждани да служат като офицери във Въоръжените сили на Украйна, съобщи Укринформ. Документът е върнат на Върховната рада с подпис от държавния глава на 25 октомври.


Така хора, които са чужди граждани или са без гражданство на нито една страна, ще могат да заемат офицерски длъжности на договорна основа във ВСУ, в Държавната специална транспортна служба (транспортни войски - бел. ред.) и Националната гвардия.

 

В началото на октомври ФрогНюз разказвахме за българина Николай Йорданов, който служи в Международния легион на Въоръжените сили на Украйна.





"Дойдох да се бия в Украйна, защото това ще бъде войната на всички войни. Ако победим, това ще бъде последната война. Загубим ли, не ми се мисли. Намираме в периода на Третата световна война - тя е цивилизационна! Ние сме добрите и сме длъжни да победим! Когато обясних на дъщеря ми защо отивам на война - тя каза: "Татко, ти си моят герой!”. Воювам, за да може дъщеря ми и всички деца да живеят в по-добър свят! Свят без тероризъм, без диктатури. Свят, в който властва силата на правото, а не правото на силния”, каза той е интервю за нашата медия. Интервюто четете тук.

 

На 10 октомври Върховната рада прие закон, определящ процедурите за кадрова служба на хора от тази категория в споменатите структури, включително с възможност да служат като офицери.

 

Досега доброволците можеха да се бият само като редници или сержанти, пише Kyiv Independent.

 

Зеленски финализира приемането на законопроекта, след като парламентът на Украйна единодушно прие измененията в проектозакона, довели до промените.

Украинският международен легион стартира в началото на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през 2022 г., привличайки чужденци, които доброволно се включиха в защитата на Украйна.

 

От началото на пълномащабното нахлуване в подразделението са се присъединили граждани от над 50 държави, включително военни ветерани от САЩ, Канада, Великобритания, Австралия, Европа и други страни, съобщи военното разузнаване на Украйна.

 

Легионът се състои от две подразделения, едното от които е под юрисдикцията на Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна, а другото е подчинено на Агенцията за военно разузнаване.





Първоначално възхваляван като успех в областта на пиара, скоро той е белязан от скандали и истории за неправомерни действия.

 

Разследване на Kyiv Independent от 2022 г. разкрива нарушения в ръководството на звеното, както в частите, ръководени от военното разузнаване, така и в тези, които са под надзора на въоръжените сили.

 

Приемането на законопроекта идва в момент, когато украинските официални лица обявиха ситуацията на фронтовата линия за „изключително трудна“.

 

През последните седмици се появиха севернокорейски войници, които тренират заедно с руските сили в районите на фронтовата линия. Официални лица предупредиха, позовавайки се на разузнавателни доклади, че севернокорейските войски могат да се включат в бойните действия заедно с руските сили още на 27-28 октомври.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама