НОВИНИ


Не се гласува вече с 46 машини. И отново - имайте предвид печатите на бюлетините

1 2202 27.10.2024
Не се гласува вече с 46 машини. И отново - имайте предвид печатите на бюлетините
БГНЕС

46 са вече машините в страната, на които по различни причини е преустановено гласуването, сочат най-новите данни на Централната избирателна комисия.


По-рано говорителят на ЦИК Росица Матева посочи като причини неработещ принтер и бюлетина, която не се отпечатва, неработещ сензорен екран на устройствата, както и смарт карти, които не се разчитат.


На заседание на ЦИК стана ясно, че и с две машини в чужбина се преустановява гласуването, предаде БНР.

 

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова уточни:

 

"Първата е секция 584-та, за която в протокола е написано, че машината не отпечатва бюлетини, а за другата секция, която е 572, е посочено, че адаптерът е дефектен, машината е работила известно време на батерия, но след изчерпване на батерията машината се е изключила и не може да работи".





По-рано в рамките на брифинг Матева каза, че в ЦИК са получили обаждания по телефона от избиратели, които твърдят, че в секционни комисии членове не поставят два печата на гърба на хартиените бюлетини или един печат на бюлетините от машинното гласуване. И предупреди, че такива гласове са недействителни.

 

"Изборният кодекс предвижда, че ако на хартиена бюлетина не са поставени два печата, тя носи недействителен глас. Обръщаме се към членовете на СИК да бъдат много внимателни, това са техни задължения, те носят отговорност. Те носят отговорност да поставят два печата на хартиените бюлетини и един на бюлетините от машинно гласуване".





Гласуване с машина

 

За да гласува, избирателят трябва да активира машината с карта, която ще получи от секционната комисия. Тя се поставя в отвор с чипа нагоре и напред, като влиза наполовина, а не цялата като при банкомат. Не е разрешено да се поставя стрелка върху нея за ориентация на гласуващите.

 

На екрана се показва електронна бюлетина. Имената на партиите и коалициите са изписани в лявата половина на бюлетината, като до тях има квадратчета за отбелязване на вота. От дясната страна са кръгчета с номера от 101 нагоре, където може да се отбележи преференция. Бутоните с преференциалните номера стават активни, след като избирателят посочи номер на конкретна партия или коалиция.


След като приключи с избора си, гласуващият трябва да натисне "Преглед", за да види изписан вота си. Ако изписаното отговаря на посочените от него предпочитания, натиска бутона "Гласуване". Има и втора възможност - с бутон "Промени избора" да се върне назад и да смени вота си.

 

След като натисне бутона "Гласуване", избирателят трябва да изчака бюлетината му да бъде отпечатана и да я вземе, но едва след като чуе звуковия сигнал. След това я сгъва така, че да не се вижда изборът му, вади карата от машината и отива при членовете на секционната комисия. Те слагат печат от едната страна на бюлетината и тогава гласуващият я пуска в определената за целта кутия, след което се подписва в избирателния списък.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама