НОВИНИ


Нетаняху: "Атаката над Иран беше мощна, постигна целите си". Властта в Техеран обсъжда реакция при закрити врата

2 2210 27.10.2024
Нетаняху:
Бенямин Нетаняху

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че извършеното вчера въздушно нападение срещу военни обекти в Иран е постигнало всичките си цели, предаде Франс прес.


Агенцията отбелязва, че първото публично изявление на премиера във връзка с ударите.

 

"Атаката беше прецизна и мощна и постигна всичките си цели", заяви днес Нетаняху на церемония за отбелязване на първата годишнина според еврейския календар от нападението на палестинското ислямистко движение Хамас в Южен Израел на 7 октомври 2023 г.





"Иран атакува Израел със стотици балистични ракети и атаката се провали", каза той, говорейки за иранската ракетна атака от 1 октомври, когато голямата част от изстреляните ракети бяха прихванати от израелската противовъздушна отбрана.

 

"Тогава обещахме мощен отговор и вчера на разсъмване спазихме обещанието си. Военновъздушните сили атакуваха Иран и нанесоха удари на ирански отбранителни способности и съоръжения за производство на ракети, насочен към нас" допълни Нетаняху.

 

Ден след като Израел нанесе удари срещу цели в Иран, парламентът в Техеран се събра днес на заседание при закрити врата, за да обсъди реакция на атаката, предаде ДПА.

 

Обсъжданията е ръководил председателят на парламента Мохамад Багер Калибаф, бивш генерал в Корпуса на гвардейците на Ислямската революция, предадоха местни медии.

 

Иранският парламент има ограничено влияние. След изборите тази година в законодателния орган преобладават консервативни хардлайнери, което най-вероятно ще окаже влияние върху радикалните среди във въоръжените сили.





Според държавната новинарска агенция ИРНА Калибаф е заявил, че военният отговор на Иран на израелските удари е сигурен, въпреки че го описа като „пасивен“.

 

Галибаф се позова на правото на самоотбрана в съответствие с Устава на ООН. В същото време той подчерта необходимостта от прекратяване на бойните действия в Ливан и ивицата Газа.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама