НОВИНИ


Стреляха по бившия боливийски президент Ево Моралес

0 2170 27.10.2024
Стреляха по бившия боливийски президент Ево Моралес
Бившият боливийски президент Ево Моралес БГНЕС

Бившият президент на Боливия Ево Моралес разкри, че автомобилът му е бил обстрелван, докато политическото напрежение между него и настоящия президент Луис Арсе нараства. Ситуацията е допълнително усложнена от протестите на поддръжниците на Моралес, блокиращи магистрали в страната, и обвиненията, отправени към него от правителството за "дестабилизиране" на държавата.


Бившият президент на Боливия Ево Моралес обяви в неделя, че автомобилът му е бил обстрелван, на фона на нарастващо политическо напрежение между него и правителството на настоящия президент Луис Арсе, който преди е бил негов съюзник. В видео, публикувано във Facebook, Моралес показва поне две куршумени дупки на предното стъкло на колата, в която се намира. Шофьорът, който изглежда е бил ранен, продължава да управлява автомобила, предаде "Ройтерс".

 

Ситуацията е нажежена от интензивни протести, при които поддръжници на Моралес блокират магистрали в централната част на страната. Силите за сигурност и полицията се опитват да разчистят блокадите, но това може да доведе до нови сблъсъци. В събота правителството обвини Моралес в "дестабилизиране" на страната и твърди, че той се опитва да "наруши демократичния ред". 

 

 

Допълнително, правителството изрази загриженост, че някои от съюзниците на Моралес са въоръжени. В резултат на опити да бъдат премахнати блокадите, 14 полицаи са били ранени. Напрежението между Моралес и Арсе, които са от една и съща социалистическа партия (MAS), нараства през последната година, в контекста на борба за власт преди президентските избори през 2025 г.

 

Освен политическите сътресения, Боливия се сблъсква и с икономически трудности, включително намаляващо производство на газ, изчерпване на валутните резерви и нарастваща инфлация, което усилва вътрешните конфликти в управляващата партия. Моралес е изправен и пред обвинения за предполагаеми връзки с непълнолетни. Той е бил призован от регионални прокурори, но не се е явил на разпита и в момента е обект на заповед за арест, като категорично отрича обвиненията.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама