НОВИНИ


Районни избирателни комисии са сменяли членове на СИК

0 2241 27.10.2024
Районни избирателни комисии са сменяли членове на СИК
Камелия Нейкова БГНЕС

Не е било правилно Районните избирателни комисии (РИК) да правят промени в съставите на Секционните избирателни комисии (СИК) в деня на изборите, след като им изпратихме нашите указания, заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.


Тя обясни, че в ЦИК са получени жалби от членове на СИК, които са били заменени. "Има сигнали от София област, 23-ти МИР – София, и от Плевен. Членовете на СИК подават сигнали и изразяват недоволството си, че са подменени, тъй като не са подавали заявления за смяна и не са били информирани, съобщи БТА.

 

Някои от тях дори в избирателната секция научават, че са заменени," посочи Нейкова. Тя спомена и случай, в който член на СИК е гласувал, след което е бил уведомлен, че е сменен с друго лице по предложение на съответната партия или коалиция. ЦИК има правомощия да отменя решения на РИК, но председателят Нейкова подчерта, че в ситуацията на изборния ден, ЦИК не може да пречи на нормалното протичане на изборния процес, като позволява непрекъсната замяна на членове на СИК.

 

Тя добави, че ЦИК многократно е предлагала на законодателя членове на СИК да не се назначават 25 дни преди изборния ден. Според нея, 10-14 дни преди изборите е напълно достатъчно, за да имат време за обучение, ако предложението бъде прието, което ще намали нуждата от промени в последния момент.

Заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева съобщи, че в 13 избирателни секции в чужбина гласуването е приключило и изборните резултати са предадени. Тези секции са в Австралия, Нова Зеландия, Япония, Китай и Южна Корея.

 

Изборният ден би трябвало да приключи около 20:00 часа, но ЦИК ще обяви края на изборния ден, след като получи информация от всяка РИК в страната, че гласуването е приключило. Матева поясни, че ако има избиратели пред секциите в 20:00 часа, гласуването продължава до 21:00 часа, като само тези избиратели, които са пред изборното помещение в 20:00 часа, ще могат да гласуват.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама