НОВИНИ


Ройтерс: България се нуждае от стабилно правителство, за да приеме еврото и средства от ЕС

3 1711 28.10.2024
Ройтерс: България се нуждае от стабилно правителство, за да приеме еврото и средства от ЕС

Дясноцентристката партия ГЕРБ в България спечели парламентарните избори в неделя, показват предварителните резултати, но ще трябва да търси коалиционен партньор за съставяне на правителство.


Според предварителните резултати на Държавната избирателна комисия, базирани на частично преброяване на гласовете, ГЕРБ печели 26,08% от гласовете, пише Ройтерс.


Реформаторската партия „Продължаваме промяната“ (ПП) се класира на второ място с 14,76%, показа уебсайтът на комисията в понеделник сутринта след преброяването на над 82% от гласовете, а ултранационалистическата партия „Възраждане“ остана трета с 13,8%.

Изборите в неделя, които са седмите за последните четири години, бяха предизвикани от неуспеха на политическите партии в България да се споразумеят за съставяне на коалиционно правителство след неубедителните избори на 9 юни.


В понеделник сутринта лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на избирателите за подкрепата и заяви, че партията му ще състави ново правителство.


„Ще работим заедно с всички, с изключение на „Възраждане“, каза той.


България е управлявана от краткотрайни правителства от 2020 г. насам, когато протестите срещу корупцията помогнаха да се сложи край на коалиция, водена от партия ГЕРБ.

България се нуждае от период на стабилно, добре функциониращо правителство, за да ускори притока на средства от Европейския съюз в скърцащата си инфраструктура и да я тласне към приемане на еврото.


Плановете за присъединяване към еврозоната вече бяха отложени два пъти заради неизпълнение на целите за инфлация. Понастоящем присъединяването е планирано за 25 януари 2025 г.


Много избиратели заявиха, че се опасяват от по-нататъшна несигурност.


„Дори и да успеят да съставят правителство, не му давам големи шансове за успешен и здравословен живот по отношение на следващите четири години“, заяви пред Ройтерс 37-годишният Стоян Данин от София.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама