НОВИНИ


Бюджет 2025: Тристранката се събира извънредно, за да обсъди данъците

0 1725 28.10.2024
Бюджет 2025: Тристранката се събира извънредно, за да обсъди данъците

Националният съвет за тристранно сътрудничество, в който влизат правителството, синдикатите и работодателите, се събира извънредно, за да обсъди промените в данъчните закони.


Направените промени от Министерство на финансите се отнасят основно до четири закона – Закон за корпоративното подоходно облагане, Закон за данъците върху доходите на физическите лица, Закон за данък върху добавената стойност и Закон за акцизите и данъчните складове.





Предстои те да залегнат в проекта за „Бюджет 2025“. Предложените промени в законите бяха качени за обществено обсъждане през септември.

 

Основните данъчни ставки няма да бъдат променени. Изключение прави това, че не се предвижда удължаване на намалената ставка от 9%, която беше въведена за ресторантьорите и други бизнеси по време на COVID-19.


Промените са основно технически и са свързани предимно с европейски директиви, които страната ни трябва да приеме и да въведе в законодателството ни.

Бизнесът изрази принципната си подкрепа по направените предложения, но имаше и няколко точки, по които не се споразумяха с правителството.


Те са свързани с предоставянето на информация за наличните дълготрайни активи и материални запаси. Това според тях ще ги натовари допълнително – както административно, така и финансово.  

 

"Законопроектите за промени в данъчните закони няма да бъдат внесени в сряда в Министерски съвет, тъй като очакваме формирането на 51-вото Народно събрание, тогава ще бъдат внесени". Това заяви служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова по време на извънредното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), на което бяха представени предложенията за изменения в Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС), Закона за акцизите и данъчните складове (ЗАДС).





Ако се внесат в 50-ото Народното събрание и не се приемат, всичко се архивира и трябва отново да се внасят. Имаме достатъчно време, обясни Петкова. Знаете, че по принцип ще бъдат коментирани и някои мерки и приходни разходи, свързани със закона за бюджета за 2025 г., отбеляза също тя.

 

Принципно се подкрепят данъчните закони с изключение на три основни мерки, обобщи Петкова обсъжданията на заседанието днес. По думите й липсва подкрепа за декларирането на материалните запаси и дълготрайните активи.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама