СВЯТ


Обвинения за търговия с органи в Косово

0 4973 08.01.2011
Обвинения за търговия с органи в Косово

След две седмици в Косово ще бъдат повдигнати обвинения на седем души, заподозрени в незаконна търговия с човешки органи.



Специалната група на Мисията на Европейския съюз в Косово ЕУЛЕКС завърши предварителните изслушвания по делото за клиниката „Медикус“, която се намира в Прищина, това съобщи руското електронно издание „Вести.Ру“.

Именно тази закрита клиника се е занимавала с незаконна търговия с човешки органи. Групата експерти под председателството на германския съдия Клаус Юнг подозира в търговия с човешки органи, в организирана престъпност и незаконно провеждани медицински операции седем души, в това число и сътрудник в косовското Министерство на здравеопазването. Двама от заподозрените Моше Харел от Израел и Юсуф Сонмез от Турция са обявени от Интерпол за международно издирване.

„Незаконни трансплантации и търговия с човешки органи са продължили да стават и след като в Косово влизат международните сили, а последният такъв факт и последната такава сделка са се случили съвсем неотдавна“, каза през декември 2010 година швейцарецът Дик Марти, член на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама