НОВИНИ


Главата на Македонската църква хули България

9 5904 10.01.2011
Главата на Македонската църква хули България

Скандално изказване по адрес на България направи главата на Македонската православна църква (МПЦ) архиепископ Стефан. Поводът бе решението на българския съд по случая Вранишковски.



В него Стефан намесва и Спаска Митрова, определяйки я в коледно интервю пред медиите като „отпадък, предател и изрод".

"Българският културен клуб" - Скопие реагира остро на изказването, цитирайки точно думите на духовника:

„...Той (владиката Йован Вранишовски) отдавна е по свой начин Спаска за МПЦ и това, което реши Апелативния съд в София, само потвърждава, че винаги получават поддръжка отпадъците, предателите и изродите..."

Припомняме, преди дни Софийският апелативен съд отмени решение на Софийски окръжен съд и отказа да екстрадира архиепископ Йован Вранишковски - глава на Охридската архиепископия. Духовникът беше задържан на 17 ноември 2010 г. на границата с Гърция заради издадена заповед за издирване от Интерпол.

Стефан си позволява да коментира решението на българския съд, заявявайки още, че циркът щял да бъде пълен, ако е бил викнат да се изкаже и „автора на проекта Вранишковски".

От времената на средновековната инквизиция такива злобни нехристиянски думи не са били произнасяни от действащ свещеник, а още по-малко от църковен глава и духовен пастир, категорични са от Българския културен клуб в Скопие.

В изявлението си, разпространено до медиите, от Скопие коментират също така, че скандалното поведение на г-н Стефан идва, след като той безцеремонно присвои за канонично непризнатата МПЦ свещеното име, историческото наследство на Българската охридска патриаршия и архиепископия и си присвои лично светите титли на Охридските архиепископи на България.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама