В настоящия момент цената на качествената сланина се доближава до тази на свинската пържола. "Сланината е по-скъпа понеже сегашните породи не са направени за нея, а за месо. Продаваме обработена сланина на цена около 13 лева", споделя Вихрен Димитров, член на Управителния съвет на Асоциацията на свиневъдите.
Въпреки намаляването на свиневъдството в Европа и частичното увеличение в цените на фуражите, експертите не очакват повишение на цените преди коледните празници.
"Факт е, че в Холандия, Белгия и в Северна Германия затварят свинеферми. Ако някой иска да продава пържоли на някакви невъзможни цени няма как да стане. Обезкостен врат на витрина е около 15 лева. Всичко останало с цени над тези, които са в момента, ще е спекулация", пояснява Димитров по Нова телевизия.
Българската сланина, традиционен деликатес в националната ни кухня, е спечелила признание дори сред майсторите на прочутия испански хамон на Иберийския полуостров.