НОВИНИ


В.Чернева: Препоръките към България за Шенген не са драматични

2 4807 11.01.2011
В.Чернева: Препоръките към България за Шенген не са драматични

Говорителят на външно министерство Весела Чернева заяви, че препоръките към България за Шенген не са драматични.



Докладът за оценката на сухопътните ни граници още не е готов, но вчера унгарският външен министър заяви, че България има някои проблеми по отношение на сухопътната си граница. Чернева е категорична, че унгарското правителство ще изпълни приоритета си за приемането на България и Румъния в Шенген. Тя потвърди, че през март страната ни ще е покрила всичките критерии за членство в свободното пространство за движение на хора, стоки и услуги. След това ще започнат разговори с европейските ни партньори, особено с държавите, които имат резерви към присъединяването на България и Румъния.

Frognews.bg припомня, че през декември вътрешните министри на Франция и Германия излязоха с писмо, в което заявиха, че България и Румъния още не са готови за шенгенското членство.

Чернева каза, че непрекъснато тече обмен на информация между експертите за покриването на шенгенските изисквания. „Критериите, които сме си поставили за българо-турската граница, смея да кажа, са по-високи, отколкото изискванията по Шенген", каза Весела Чернева. Тя допълни, че България е в първата петица по прилагане на европейското законодателство сред страните-членки на ЕС.

МВнР препоръчва на българските граждани да бъдат внимателни в Тунис и да се въздържат от посещения на публични места, във връзка с вълненията в страната. МВнР изразява своята загриженост в Тунис заради ескалацията на напрежението в тази страна.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама