НОВИНИ


НАП затвори 40 бензиностанции

0 5490 11.01.2011
НАП затвори 40 бензиностанции

След като финансовият министър Симеон Дянков обяви, че държавата слага датчици на резервоарите на бензиностанциите.Само за два часа проверяващите екипи на НАП затвориха 40 обекти за търговия с течни горива в цялата страна, тъй като не бяха свързали касовите си апарати с информационната система на агенцията.



Според информация на НАП, една част от неизрядните бензиностанции и газстанции въобще не са отворили врати, тъй като не са изпълнили законовото изискване да подават електронно данни към приходната агенция.

Общо 400 данъчни проверки стартираха днес в обектите за търговия с течни горива. Целта е да се провери дали всички бензиностанции в страната са изпълнили изискването да свържат фискалната си система с Националната агенция за приходите. Според изискванията на закона, от днес всеки обект ще подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот. Освен това органите на НАП ще имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати, монтирани по бензиностанциите.

Предстои в близките няколко дни да бъдат проверени всички бензиностанции в страната. Тези обекти, които не са изпълнили законовото изискване да свържат касовите си апарати с агенцията, ще бъдат затворени, а освен това ще им бъдат налагани и санкции, които могат да достигнат до 10 000 лв. По информация от НАП средно 3000 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лв. оборот от продажба на течни горива.

След изграждането на връзката между фискалните системи на търговците на горива и НАП ще е възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект и при отчитане на отклонения, данъчни инспектори ще посещават обекта за физическа проверка. От НАП припомнят, че най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на март 2012 всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама