Ние предлагаме над 70 люти продукта. Имаме, например, три вида люти ракии, четири вида люти шоколади, лют тахан, мед и още много други. Някои хора биха ги сметнали за нестандартни, но за нас това е съвсем нормално. В събота предстои да направим премиера на най-новия ни продукт – съвместна кооперация между пикантното и лютото в джелато. Ще представим три вида лют сладолед, като един от тях ще бъде направен от най-лютата чушка в света. Ще имаме дегустация на тези три вида лют сладолед и със сигурност ще бъде нещо уникално. Това каза за ФрогНюз, Александър Кюркиев, основател на Chilli Hills.
Ето и цялото интервю:
Какво ви вдъхнови да създадете "Люта Коледа" и как фестивалът се разви през годините?
Фермата ми е насочена изцяло към организиране на събития и прием на посетители. Тя е отворена за посещения и през лятото сме много активни, като организираме множество събития. В тази връзка, през октомври организирахме първия лютив фестивал, правен някога в България. Тъй като през зимата рядко се случват събития – поради неблагоприятните метеорологични условия – решихме миналата година да направим за първи път и коледен фестивал. Идеята беше да се разграничим от всички съществуващи коледни фестивали в града и да създадем нещо различно. Целта ни беше да предложим формат, който да изкара хората извън града и да им даде възможност да съчетаят полезното с приятното. При нас те могат да намерят всичко, от което имат нужда за коледното настроение, но сред природата.
фейсбук, Chilli Hills
Миналата година проведохме пробно издание на фестивала, а интересът беше огромен. Тази година го надграждаме. В момента тече вторият уикенд от тазгодишното издание. За пръв път тази година направихме много подобрения на самата ферма. Имаме две изцяло затворени зали. Трансформирахме оранжериите, в които отглеждаме люти чушки, в уютни затворени пространства. Едната оранжерия е превърната в голям коледен базар с над 20 изложители – най-добрите български занаятчийски производители. На територията на базара има тераса с детски изпълнения, работилнички и забавления за малчуганите. Другата оранжерия функционира като ресторантска част и също предлага изложители на био храни и напитки. Тази година украсата ни е още по-впечатляваща – имаме огромна коледна елха, внушителен Дядо Коледа и красива декоративна обстановка, която създава неповторима празнична атмосфера.
Коя е най-странната или неочаквана комбинация с люти чушки, която някой ви е предложил или която вие сте пробвали?
Ние предлагаме над 70 люти продукта. Имаме, например, три вида люти ракии, четири вида люти шоколади, лют тахан, мед и още много други. Някои хора биха ги сметнали за нестандартни, но за нас това е съвсем нормално. В събота предстои да направим премиера на най-новия ни продукт – съвместна кооперация между пикантното и лютото в джелато. Ще представим три вида лют сладолед, като един от тях ще бъде направен от най-лютата чушка в света. Ще имаме дегустация на тези три вида лют сладолед и със сигурност ще бъде нещо уникално.
Имате ли планове да разширите "Люта Коледа" в други градове или държави?
На този етап не. Това е събитие, което искаме да задържим близо до нас, защото влагаме сърце и душа. Вярваме, че ако го изнесем извън рамките на нашата ферма, ще загуби своя чар. Така че в момента го правим за себе си и за нашите фенове.
Какво според вас прави фестивала толкова привлекателен за семейства с деца?
В момента основният проблем на повечето семейства с деца е да ги накарат да излязат навън на чист въздух и да играят с други деца, да се откъснат от екраните. Мисля, че това е водещият елемент при нас, защото предлагаме алтернатива на семействата да излязат извън града. Ние сме сред природата, но същевременно не сме далеч от центъра – до нас се стига за около 20 минути. Това е, което привлича семействата да дойдат, да се разходят за деня, да вземат домашните си любимци и да разходят децата. При нас децата могат да тичат на воля – имаме страхотен детски кът и много забавления за тях. Докато родителите се наслаждават на греяно вино или шоколад, децата тичат свободно.
фейсбук, Chilli Hills
Ако трябваше да опишете фестивала с една чушка, коя би била и защо?
Хабанеро – тя е точно на границата между лютото и пикантното, но същевременно е изключително вкусна. Нашият фестивал е точно това – комбинация от по-малко пикантно за някои и много люто за други, но същевременно изключително вкусен за всички.
Имате ли специална изненада за посетителите, която не е обявена в програмата?
Специалната изненада най-вече е нещо, което импровизираме на място, тъй като постоянно ми идват нови идеи, които да развиваме. Току-що създадохме клипче, което децата ще могат да използват за последния момент, за да изпратят коледни картички с пожелания за подаръци на Дядо Коледа. Така че имаме още няколко интересни изненади, които ще запазим в тайна за момента.
Интервю на Бояна Маркова