НОВИНИ


Икономистът Огнян Боюклиев: Поскъпването на продуктите е не само заради инфлацията, но и заради спекулата

1 3711 23.12.2024
Икономистът Огнян Боюклиев: Поскъпването на продуктите е не само заради инфлацията, но и заради спекулата
Икономистът от Института за икономически изследвания към БАН доц. Огнян Боюклиев Стопкадър: Нова телевизия

"Много често, когато говорим за поскъпване на храните и сравняването на цените им у нас и в съседните държави, има нещо, което не се отчита. А това е качеството."


Това мнение изрази в ефира на Нова телевизия икономистът от Института за икономически изследвания към БАН доц. Огнян Боюклиев.

 

Според него гръцкото качество в сравнение с българското е много по-високо.

 

„Когато говорим за основните продукти, например бялото саламурено сирене, което в Гърция наричат фета, или за маслото, което у нас е внос и няма как да е евтино - има леки нюанси. Статистиката отчита, че има инфлация, което не е точно така. Не се отчита сезонният характер на покупките – има търговци, които се възползват от високите обороти по това време на годината. Става въпрос за спекула. Освен това започнахме да консумираме пресни плодове и зеленчуци, които се произвеждат в парници, а знаем какво става с газта и електроенергията. Това оскъпява продукцията”, аргументира се Боюклиев.



Основно свежата храна в момента е вносна, категоричен бе икономистът.

 

„Традиционните храни, които трябва да се консумират в момента, са туршии и кисело зеле. А ние отвикнахме от тях. И сега внасяме продукти, макар нашите да са по-качествени”, алармира експертът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама