Честито Рождество Христово! На 25 декември християнският свят чества Рождество Христово, един от най-значимите празници в църковния календар. Коледа е денят, в който се отбелязва рождението на Исус Христос – Спасителя, чийто живот поставя началото на нова ера в историята на човечеството.
Според библейските разкази Христос се ражда в пещера в град Витлеем, в провинция Юдея. В нощта на рождението небето се озарява от ярка светлина, а ангел възвестява, че на света е дошъл Спасителят. Първите, които му се покланят, са витлеемските пастири, следвани от трима източни мъдреци (наричани също царе), които били доведени до мястото от ярка звезда. Те поднасят дарове – злато, ливан и смирна, символи на царственост, божественост и смирение.
История и традиции Първото отбелязване на Рождество Христово датира от 336 г. в Рим. Наименованието "Коледа" произлиза от римските празници Календи, свързани със зимното слънцестоене.
В България празникът започва още на 24 декември – Бъдни вечер. По традиция коледари обикалят домовете, пеят песни за здраве и благополучие, и благославят стопаните. Рождество Христово е един от 20-те официални църковни празници в България. Отбелязва се на 25 декември по григорианския календар, на 6 януари от арменската църква и на 7 януари по юлианския календар. Съвременната Коледа се свързва и с размяната на подаръци в семейството, често поднесени от Дядо Коледа, както и с украсената коледна елха – обичай, възприет от Западна Европа. Елхата, символ на Рая и небесния мир, се украсява с гирлянди, ангелчета, топки и светлини, които изразяват Христовата светлина и знание.
Народните традиции включват обичая коледуване, в който участват млади мъже в предженитбена възраст. Коледарите, облечени в празнични дрехи, с китки на калпаците и шарени тояги, обикалят домовете от полунощ до изгрев слънце. С песните си те гонят злите сили и носят благословии за здраве и плодородие.
На Коледа завършват постите и празничната трапеза е богата и блажна. Основните ястия включват свинско месо – печено, с праз или зеле, както и традиционна баница с различни плънки: месо, тиква, зеле или праз. На трапезата се поднасят още пита, пастърма, печен дроб и кокошка. Коледа е време за семейство, топлина и споделени мигове, свързани с радостта от раждането на Спасителя, който донася на света светлина, мир и надежда.