НОВИНИ


Цената на хляба – накъде?

4 11200 16.01.2011
Цената на хляба – накъде?

В момента едва ли може да се говори за повишаване на цените. Цената е в голям диапазон, разликата се заражда от сивата икономика. Няма картелност при хлебопроизводството.



Това посочиха в предаването „Нека говорят” по БТВ Павел Кърлев и Георги Попов.

Павел Кърлев, председател на Федерацията на потребителите в България посочи, че няма критерии за определяне на спекулативността. Имаше закон преди много време, а сега го няма. Когато се купува зърното, производителите смятат, че продават евтино. Най-голям е маржа е в мелничарството, допълни той.

Г. Попов Председател на Асоциацията на хлебопроизводителите каза, че у нас цената на хляба е доста ниска и се спекулира с неговата цена. Цената е в голям диапазон, разликата се заражда от сивата икономика. Те не плащат данъци, има много магазини, които продават тази стока. У нас цената на хляба е много ниска. Като се увеличи цената на зърното, след 2 месеца се увеличава цената на брашното, а това вече лефлектира върху цената на хляба.

Във Франция има единна цена на бегетата, например. Така са осигурили хляба за народа. Дайте да приемем като французите един хляб, който да има еднаква цена, предложи Кърлев.

Няма картелност при хлебопроизводството, няма как толкова много фирми да се картелират. Миналата година цената за 1 кг беше 1,10 лв, но сега е 1,30 за кг, направете сметка какво е повишението, като отчетете повишаването на тока и всички други разходи, предложи Попов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама