НОВИНИ


СРС-та обслужват политически интереси

3 5096 17.01.2011
СРС-та обслужват политически интереси

Според председателят на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров са необходими промени в закона за специалните разузнавателни средства и механизмите за контрол на СРС-тата.



По думите му е обезпокоителен фактът, че темата със следенето се използва за обслужване на политически интереси.Едно копие от всеки секретен запис се пази в съда и едно в МВР. Самите записи се правят от ДАНС и служители на полицията. Според председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров системата за контрол на СРС-тата обаче не е от най-добрите.

Магистратите твърдят, че има проблеми с контрола на специалните разузнавателни средства, защото такъв в момента се осъществява само от една парламентарна комисия.За да не изтичат секретни записи, ненужните трябва да се унищожават, но това зависи от МВР и ДАНС, подчертаха магистратите.Цацаров е категоричен, че скандалите с подслушванията от последните седмици създават впечатление, че в България всеки е следен, а това далеч не е така.

"Спомнете си всичко, което носи оперативен оттенък – Лиани, Галерии, за да достигнем до днес… Тези скандали са на вълни – с тях не се преследват цели, свързани с разследвания на престъпления, а се преследват нечисти политически цели”, заяви Цацаров.

Съдиите поискаха делата, по които са използвани СРС-та, да се водят при открити врати, защото разговорите между престъпниците не са тайна, а нормално доказателство по делото.

"Покрай скандалите СРС стана мръсна дума, а това е метод, който се използва за разкриване на тежки престъпления”, подчерта Цацаров.

За 2010 година Окръжният съд е издал 1753 разрешения
за подслушване и следене на лица от Пловдив. За сравнение през 2005 година издадените разрешения са били 512.Според магистратите нарасналият брой се дължи на по-активната работа на прокуратурата. Съдиите припомниха, че разрешения за използване на специални разузнавателни средства се издават само, ако има данни за тежко престъпление, което не може да бъде разкрито.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама