Хлябът е поскъпнал с над 43 процента от 2021-а година досега, като цената му продължава да расте и с ДДС, и без този данък.
Това демонстрира анализ на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Експертите са категорични, че близо половината от поскъпването на хляба за този период се е случило след въвеждането на нулевата ставка на ДДС за него. Освобождаването на хляба и брашното от този данък стана през юли 2022-ра, припомнят от синдиката.
Анализът на специалистите показва, че от началото на 2021-а година досега кумулативният ръст на инфлацията, измерен чрез индекса на потребителските цени, е точно 29,9 на сто. От КНСБ обаче уточняват, че това е осреднен индикатор, който не може да представи реалното ниво на личната инфлация на всеки потребител.
Заради това се налага да се гледа инфлацията на отделни стоки от малката потребителска кошница, които ежедневно присъстват на трапезата, тъй като тяхното ценово изменение дава по-точна представа за изгубената реална покупателна способност у мнозинството от хората. Така например кумулативната инфлация само на хляба и зърнените храни за същия период е 43,3% и разликата от 13,4 процентни пункта спрямо общата кумулативна инфлация за периода е значителна за такава чувствителна стока като хляба.
От експресните проучвания на синдиката става ясно, че след въвеждането на нулевата ставка на ДДС хлябът краткосрочно е поевтинял с между 1% и 11%, но дългосрочно цената му расте.
От КНСБ поясняват, че никога не са настоявали за вдигане на ставката на ДДС за която и да е стока, а дори предлагат намаление на общата ставка от 20% на 15 на сто. Синдикалистите подчертават, че принципната им позиция винаги е била, че ДДС ставките трябва да се възстановят там, където бяха преди пандемията, тъй като това бяха краткосрочни мерки в резултат на ситуация, която вече не съществува.