НОВИНИ


МБМД: "СРС-гейт" стабилизира подкрепата за ГЕРБ

78 7574 18.01.2011
МБМД: "СРС-гейт" стабилизира подкрепата за ГЕРБ
Мира Радева

Скандалните записи от разговори на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, които бяха разпространени през последните дни, има известен стабилизиращ ефект за подкрепата на ГЕРБ и правителството. Това коментира днес социологът Мирослава Радева.



Тя се позова на данните от анкета на МБМД, в която са участвали  548 пълнолетни граждани на София и областните градове.

Според данните от проучването 44 % от анкетираните смятат, че има корупция във висшите етажи на властта и депутати от ГЕРБ и лично премиерът са лобирали за фирми и политически назначения. Въпреки това обаче доверието към премиера Бойко Борисов се запазва в рамките на 43-44 %.

25% от анкетираните смятат, че някои от управляващите среди може да са лобирали, но не вярват, че премиерът го е направил. 13 % пък смятат, че става дума за манипулация и никой не е лобирал, а 18 % -  нямат информация по случая.

43 на сто са посочили, че и преди и след скандала имат доверие на премиера, 15 на сто казват, че сега му нямат доверие, а преди са му имали, 3 на сто - сега му имат доверие, преди са нямали, а 26 на сто - и преди, и сега му нямат доверие.

На въпрос дали се е променило отношението към ГЕРБ след скандалите, 35 % от участвалите в проучването са заявили, че и преди и сега имат доверие на ГЕРБ, 15 % - че сега нямат доверие, а преди са имали, 5 % - сега имат, преди са нямали. 32 на сто отговарят, че и преди, и сега нямат доверие на ГЕРБ.

65% виждат кампания за дестабилизиране на правителството 

35% смятат категорично, че има кампания за дестабилизиране на правителството, други 30 % са на мнение, че по-скоро има такава кампания, според 15 % пък по-скоро няма, а според 6 % - категорично няма кампания срещу управляващите.

Според 45 на сто от участвалите в проучването зад изнасянето на информацията стоят хора с икономически интереси , засегнати от управлението на ГЕРБ, според 29 на сто - хора от средите на партии, политически опоненти на ГЕРБ, според 7 на сто - хора от средите на ГЕРБ.

Близо 50% са проследили скандала

47 на сто от анкетираните отговарят, че са проследили и са чули (чели) всички разговори, 39 на сто - имат някаква информация , но не са чели разговорите, 11 на сто - нямат никаква информация по случая.

33 на сто отговарят, че по-скоро не одобряват изнасянето на информацията за тези разговори в публичното пространство, 23 на сто - по-скоро одобряват, 19 на сто - напълно одобряват, 11 на сто - категорично не одобряват.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама