СВЯТ


Календарът на маите не предсказва края на света

3 5483 19.01.2011
Календарът на маите не предсказва края на света

Предсказанието на маите за края на света през 2012 г. не съществува, твърдят изследователи от Националния автономен университет на Мексико, които се занимават с изучаването на културата на древно Мексико, пише РИА Новости.



Маите са изчислили своя календар до 21 декември 2012 г., но никога не са указвали в него, че след това настъпва краят на света. Календарът просто свършва и толкова. При това маите са се придържали към теорията, че "историята се повтаря в определен момент", след което броенето започва отново.

Преди известно време немският учен Николай Грубе от Университета в Бон също потвърди в една от статиите си за древните жители на Мексико, че не съществуват никакви предсказания за края на света.

"Всеки, който анализира йероглифите на древния народ, ще се убеди в отсъствието на писмени предупреждения за неминуем глобален катаклизъм, от който ще пострада планетата", казва специалистът.

Самите учени и досега не са изяснили напълно историята с появата на календара на маите и кое точно се явява повод за възникване на такива версии като края на света през 2012 г. Календарът на маите остава едно от най-загадъчните наследства на тази древна цивилизация.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама