НОВИНИ


M.Манолова: Не слушам морал от бирената коалиция

31 4820 19.01.2011
M.Манолова: Не слушам морал от бирената коалиция
Мая Манолова

„Няма да слушам морал от представители на бирената коалиция”, обърна се към Искра Фидосова депутатът Мая Манолова по повод ветото на президена върху Изборния кодекс в Народното събрание.



Съпредседателката на ГЕРБ от своя страна пък разпалено разясняваше, че новият Изборен кодекс бил „крачка напред за българската държава, за българската демокрация”.

Фидосова оправда най-оспорвания текст в новия закон – принципа за уседналост. Тя посочи, че такъв има в Австрия, Германия, Франция и Гърция. „Например, в Гърция – гражданите, за да се регистрират като жители на дадена община, трябва да са пребивавали 2 години. Франция – избирателните списъци се изготвят през месец декември предходната година. Избирателите трябва да са пребивавали на съответното място 6 месеца. Уважаеми колеги, нека дадем обективна оценка”, призова Фидосова. Но не получи разбиране, особено от ДПС.

„Госпожо Фидосова – емоционалната ангажираност на тона ви няма да скрие откровено противоконституционния характер на оспорените от президента текстове в Изборния кодекс”, заяви Лютви Местан.Той посочи член 10 на българската конституция, който категорично забранява ограничаването на избирателното право.

„Изключително нескопосан е опитът ви да се позовете на европейската практика. В ЕС, когато съответният гражданин губи право да гласува в определена държава, не губи в друга”, заяви Местан.

На него пък отговори Павел Шопов от „Атака”. Според националиста от опозицията започнали да „наглеят”.Шопов запя старата песен – за архитекта на тройната коалиция Георги Първанов, който сега налагал вето на Изборния кодекс. Всичко това се правело, за да бъдат обслужени БСП и ДПС.Шопов посочи няколко примера – ветото върху текста за кметовете на малки населени места всъщност облагодетелствало ДПС. Защото те очаквали да спечелят в някое от селата и „малкият кмет да цака големия”. Аргументът за придружителя обслужвал БСП. Отхвърлянето на уседналостта отново било в полза на хората на Доган. „Едни чисто политикански сметки”, обобщи Павел Шопов.

С него се заяде Ремзи Осман: „Вашите предложения обслужват тесен кръг. Както през 2001-ва искахте да обслужите нас, но отказахме”. Шопов обаче отказа правото на дуплика.

Дебатът е безсмислен. Управляващите са решили да отхвърлят ветото на президента, и то без да имат мотиви”, включи се Мая Манолова. И се оказа права – 129 народни представители гласуваха „против” ветото на президента, срещу 50 „за” и 8 „въздържали се”
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама