НОВИНИ


Екозащитници разпънаха "чадър" над Пирин

0 4609 19.01.2011
Екозащитници разпънаха "чадър" над Пирин

Десетина еколози се събраха по традиция пред сградата на Министерски съвет, за да защитят национален парк „Пирин." Те бяха охранявани от също толкова на брой полицейски служители.



И днес те намериха оригинален начин да изобразят случващото се в Пирин - носеха разпънати чадъри, изобразяващи разпънатите политически чадъри на злоупотребите с българската природа.

Еколозите се бяха подготвили с плакати с надпис „Пирин" и изрисувана планина. Чуваха се скандирания „Искаме си Пирин" и „Мафия."

Еколозите са написали и две писма до министър-председателя Бойко Борисов с искане за оповестяване на резултатите от проверката на МОСВ за реално ползваната площ от концесионера на ски зона Банско в Национален парк „Пирин" и прекратяване на разпродажбата на заменени гори в района на Балчик и Калиакра.

Еколозите сигнализират Бойко Борисов за множество сигнали за неправомерното унищожаване и ползване на площи в Национален парк „Пирин" от концесионера на ски зона Банско „Юлен" Ад.

Съгласно публикации в медиите, Министерството на околната среда и водите вече повече от една година измерва реалната площ на ски зоната.

По данни на гражданските организации при изграждането на ски зона Банско след 2001 г. концесионерът на ски зоната е допуснал престъпното унищожение на близо двойно по-голяма площ от предвидената в концесионния договор.

Прикриването на тези престъпления при предишното правителство доведе и до наказателна процедура на ЕК във връзка с нарушения на Европейското природозащитно законодателство.

Протестиращите искат от премиера също да спре разпродажбата на горски имоти обект на заменка в землището на гр. Балчик и Защитена зона от Натура 2000 „Комплекс Калиакра".

Припомняме, през ноември миналата година един от протестите се пренесе пред сградата на представителството на Еврокомисията в София. Те внесоха своите искания, надявайки се европейските институции да им помогнат.

В края на месец септември се проведе протест срещу издадените от МОСВ разрешения за строителство на нови ски съоръжения в Национален парк „Пирин", които нарушават Конвенцията за световното наследство на ЮНЕСКО и вкарват Националния парк в списъка на обектите в опасност.

Съпредседателят на Зелените Андрей Ковачев заяви, че като резултат от септемврийския протест директорът на Национален парк „Пирин" Георги Грънчаров е подал оставка.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама