АКТУАЛНО


Напусна ни бащата на Конституционния съд Н. Павлов

16 7909 21.01.2011
Напусна ни бащата на Конституционния съд Н. Павлов
Николай Павлов

От семейство на "врагове", изключван през Унгарските събития, Павлов беше един от най-големите радетели за ЕС и НАТО.



На 20-ти януари 2011 г. почина Николай Павлов. Големият юрист, който в годините на еуфория на прехода стана един от бащите на сегашната ни Конституция, която е в сила от 13 юли 1991 година. А пък главата, касаеща Конституционният съд на България, той е създал "в първо лице, единствено число" – негово лично твърдение, което до днес никой не е дръзнал да оспори.

Опелото ще се състои в "Тъжната църква" – на Централните софийски гробища от 12 часа в неделя - 23 януари 2011 година.
Животът на Николай Павлив е нагледен пример за спиралата на възход и падение и за ролята на силните личност и дух да я управляват – доколкото имат сили, разбира се.

Роден е на 29 ноември 1935 г. в София. Израстнал в религиозна и културна фамилия. Владееше четири чужди езика. През ноември 1944 г. баща му е бил убит без съд (дори и "Народен") като "враг". Завършил с пълно отличие Шеста мъжка гимназия, но не получил златен медал... като "син на фашист". Първоначално следвал архитектура, но се прехвърлил право. През Унгарските събития през 1956 г. е бил изключен от Софийския университет. Завършил с перманентна сесия през 1960 година. Трудно се задържал на работа на едно място заради произход, безпартийност и несъгласие с политиката на държавата. Бил е съдия в Софийски градски съд и в Пазарджик. Редактор в БНР, юрист на Външно-търговска банка, инспектор в Министерство на правосъдието, адвокат. През 1984 г. е арестуван за притежаване на "забранена" литература. Въпросната литература са били апокрифни разпечатки на трудове на големи теософи, които след 1990 г. станаха хит сред съвременното човечество и пътеводител за оцеляването му. А подобни истини, най-общо в смисъл, че съзнанието е творец на видимия живот, а не битието, "бъркаха в мозъка" на материалистите марксисто-ленинисти. Любимият му автор беше голямата Елена Блаватска, според която " За непосветения профан мъртвата буква е религия, а тълкуването – светотатство". Най-краткият анализ на темата за свобода на мисълта и словото, които, уви, продължават всячески да се ограничават.
След "Промените" през 1990 г. Николай Павлов беше избран за депутат във ВНС (Великото Народно събрание). Беше заместник-председател на Комисията по досиетата. Първи зам. министър на правосъдието в правителството на Димитър Попов. Съдия в Конституционния съд от 1991 до 1996 година. Бил е и председател на Комисията за защита на конкуренцията от 1997 г. Със закона "Антипавлов" бе отстранен през октомври 2003 г. От тогава до вчера живя като пенсионер – позабравен, но горд.

Той бе радетел за присъединяването ни към ЕС и НАТО още от 1990 г. Негово отроче е текстът на чл. 5, ал. 4 от Конституцията на Република България: "Международните договори, ратифицирани по конституционен ред, обнародвани и влезли в сила за Република България, са част от вътрешното право на страната. Те имат предимство пред тези норми на вътрешното законодателство, които им противоречат." (Правен свят)

Поклон пред паметта му!
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама