![Д-р Сергей Иванов: Здравето е много по-скъпо от това дали ще си купиш половин, или един килограм сирене](https://frognews.bg/images2/thumbs16x9/600/ef28db08d_sirene.jpg)
Министерство на земеделието и храните предложи а има таван от 65 процента водно съдържание на сиренето. Оказва се, че истинското българско сирене, което е без вложени растителни добавки, намалява постоянно, а „фалшивото" - се произвежда все повече.
Колко качествено е сиренето, което купуваме? Темата в „Интервюто в Новините на NOVA“ коментира д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители".
"Когато купуваме сирене с повишено водно съдържание, получаваме, за съжаление, вода. И досега този процент беше 60. Тези 5%, с които МЗХ иска да се повиши таванът - са много съществени. Защото млечните продукти в диапазона 60-65% се наричат "бързозрейки". Това означава, че се пропуска последният технологичен етап от производството на сиренето, а именно зреенето", обясни Иванов.
По думите му много хора знаят, че не трябва да си купуват продукти, на чийто етикет пише, че са с повишено водно съдържание.
"Ако позволим да се продава сирене с такъв процент, това означава, че задраскваме цялата технология за производство на сирене. Защото бързозрейките винаги ще бъдат по-евтини от истинското сирене по БДС. Това не променя БДС. Въпросът е, че хората търсят много често цената. И те ще купуват това, което е по-евтино. Най-малкото, защото там има вода вместо мляко", категоричен е той.
Според Иванов храните ментета струват здравето на хората. "Здравето, дори измерено в пари, е много по-скъпо, отколкото това дали ще си вземеш половин, или един килограм сирене. По-добре да си вземеш половин килограм истинско сирене, отколкото един килограм менте", подчерта той.