ПРЕСАТА ДНЕС


Понеделнишката преса

2 4769 02.12.2007
Понеделнишката преса

Вестниците пишат за ремонта на кабинета; за това, че БСП можели да управляват и без царя; за 20 млн. долара кеш за царските имоти през 1946 г.; за мигач на Командира към Бойко; за суперскъпия шаран и за мрящите от грип.


Прогнози пратиха ремонта на кабинета за януари, пише Дневник. 

Ремонт на кабинета ще има, защото Симеон Сакскобургготски е казал, че желае такъв - въпросът е дали ще бъде преди или след Нова година. Това заяви в неделя депутатът от левицата Петър Кънев пред БНР, като уточни, че изразява лично мнение. По думите му нещата в НДСВ са във фаза, в която Сакскобургготски е изявил желанието си за промени. Кънев прогнозира, че предстоят "спокойна Коледа и Нова година", а от януари "ще бъдем свидетели на събития". Смени в началото на 2008 г. прогнозира и Николай Свинаров, който миналата седмица напусна НДСВ. Източници от НДСВ, близки до Сакскобургготски, в недля отново заявиха, че лидерът им не е споделял с тях желание да се лиши от някой от министрите си. Техните прогнози обаче също са за предстоящ ремонт на кабинета. Няма предложения от лидера на НДСВ за промени в кабинета, коментира в петък и премиерът Сергей Станишев. Той определи напрежението в царската партия и отцепването на 12 депутати като неприятно за коалицията, но подчерта, че няма сериозни основания да се безпокои за стабилността на управлението.

Ивайло Калфин: Ще управляваме и без царя, цитира Новинар.

Ако НДСВ си отиде от тройната коалиция, БСП може да управлява и само с ДПС, стана ясно вчера от изказване на вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин пред Би Ти Ви. Коалицията има достатъчно голямо мнозинство, все още не е ясна политическата съдба на колегите, които излязоха от НДСВ и според мен няма опасност за стабилността на правителството, каза Калфин. Той посочи още, че според него причините за напускане на депутати от НДСВ са лични, а не политически. Нормално е в момента премиерът да казва, че не се налагат промени, заяви по БНР Николай Свинаров, независим депутат и бивш член на НДСВ. Очакванията на Свинаров за предстоящи промени в кабинета са към началото на януари. Запитан дали Симеон Сакскобургготски е имал по-ясен план, когато е радикализирал действията си по изключването на определени хора, Свинаров заяви, че тези изключвания не са били необходими. Лидерът на НДСВ имаше своето мнозинство и в политическия съвет, и в парламентарната група и по нито един въпрос негови решения не са били поставяни под съмнение, уточни Свинаров.

$20 млн. кеш за царските имоти, разкрива Стандарт.

20 милиона долара е получила още на 8 септември 1946 г. царската фамилия за имотите си у нас. Парите са били изплатени от БНБ. Това обяви лидерът на партия "Ред, законност и справедливост" Яне Янев. Той показа книгата на американския професор Робърт Лий Улф "Балканите в наше време". На стр. 300 ученият разкрива как фамилията Сакскобургготски е взела парите, преди да напусне България на 15 септември същата година. Данните за книгата са получени от високопоставен американски конгресмен, допълни Янев. Той поиска Симеон да върне или имотите, или парите, които с лихвите били 1 милиард. Сезираме главния прокурор за злоупотребата, каза политикът. "Не съм чел книгата. Това са измишльотините на Янев. Този човек обича да си измисля", коментира царският юрист Асен Ошанов. Гласът на Симеон Цветелина Узунова също отрече информацията.

Бавят съзнателно приемането на Закона за досиетата, четем в Новинар.

Много е притеснителен моментът, в който се намираме сега заради бавенето на Закона за досиетата. Това каза по БНР вчера депутатът Борислав Българинов от Български народен съюз, член на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към Народното събрание. Спорните текстове относно статута на Агенцията по национална сигурност още не са приети от вътрешната комисия, припомни депутатът. Законопроектът стои и това притеснява не само нас, а и гражданите, смята Българинов. По думите му въпросът явно не е как да бъдат организирани служителите на агенцията, а в това кой как да бъде назначен в нея и как да бъде създаден законът пак за определени хора. Според депутата от БНС служителите в агенцията трябва да работят добре. Българинов изтъкна, че хора, които преди 15 години са определяли как да се развива България, продължават да го правят. Депутатът отказа да даде прогноза за това кой би оглавил Агенцията по национална сигурност. Той обаче изказа притеснение, че наближава момент, в който трябва да се приема държавният бюджет и други данъчни закони, а ние си играем на това кой какъв ще бъде. Според Бриго Аспарухов, който бе кандидат за кмет на София от БСП, агенцията трябва да бъде икономична, да се създаде с малко средства.

Командира даде мигач към Бойко, съобщава Стандарт.

Сините показаха, че са истински почитатели и последователи на Шекспир. На поредната среща между функционери вчера кметът на Свищов Станислав Благов обрисува ситуацията вдясно с великата пиеса "Ромео и Жулиета". "Между Капулети и Монтеки е имало вражда. Съдбата им е давала знаци да я прекратят, но дори когато се появила любов, те не са загърбили омразата си. При нас сега, както и в пиесата, има смърт, дано я видите", посъветва събралите се Благов. Представители на над 10 партии се събраха, за да обсъдят перспективите пред десницата и евентуалното й обединение. Според Благов през 2001 г. хората се кланяли на царя, а сега имало нова икона - ГЕРБ. Но нека да бъдем внимателни, защото може да се окажем като бездомни кучета около богата трапеза, които получават само огризки, алармира кметът на Свищов. Градоначалникът на Плевен Найден Зеленогорски пък беше категоричен, че ако десницата в лицето на партиите членки на ЕНП се обедини, то на следващите парламентарни избори ще има 15% от гласовете на българите, или 40 депутати. Росен Серейков от "Нова десница" се тюхкаше какво ще стане с проекта ГЕРБ, ако случайно един ден Бойко Борисов се подхлъзне в банята и се пребие. Генерала е като Нео от "Матрицата", каза още функционерът. Други участници в срещата обаче поискаха Иван Костов да се оттегли като лидер на ДСБ, а партията да се разпусне.

Ало, Здравкова, избрала си грешен номер, обажда се Монитор.

Откъм Брюксел пак замириса. На мръсни български номера. Този път на прицел е спешният телефон 112. Пушилката вдигна евродепутатката Душана Здравкова. Демократично избраната наша сънародничка, изпратена в Брюксел да защитава интересите на България, се обърна към Европейската комисия, за да обясни, че същата тази държава няма намерение да изпълни ангажиментите си за телефон 112 и трябва да бъде санкционирана. “Силно настоявам Комисията да направи навременна и обективна оценка на пилотния проект 112 в България. В противен случай ЕК рискува да даде на българското правителство възможност да пропилее още една година, както и да похарчи ограничените национални ресурси на страната за система, която няма да отговаря на изискванията и няма да предостави на европейските граждани подходящо ниво на безопасност в България", посочва в писмото си Здравкова. От питането й стават ясни няколко неща - че българската евродепутатка е отскоро в политиката и още не е влязла в час, че няма познания в областта на телекомуникациите и не може да смята. Освен това, силно се е объркала по въпроса що е то национален интерес и как се защитава. Ало, Здравкова, избрала си грешен номер.

Зад волана с 1,2 промила и си за затвор, предрича Дневен Труд. 

Присъда "затвор" - условно или ефективно, очаква всеки шофьор, заловен да кормува с над 1,2 промила алкохол в кръвта. Наказанието ще бъде вписано и в свидетелството му за съдимост. Това става ясно от Тълкувателно решение № 2 от т. г. на Общото събрание на наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС), гласувано под председателството на зам.-шефа на съда Румен Ненков. Тълкуването бе по искане на главния прокурор и правосъдния министър, с цел да се уеднакви съдебната практика. Досега много съдилища освобождаваха пияните шофьори от наказателна отговорност и те се отърваваха само с административна глоба по чл. 78а от Наказателния кодекс (НК).

Повече автобуси в пиковите часове, настоява 24 часа.

Повече транспортни средства да се пуснат в пиковите часове за сметка на времето след това, в което в автобуса и трамвая има няколко човека. Това предлагат контрольори в градския транспорт и пътуващи с обществен превоз столичани. От около месец кошмарните задръствания в София блокират работата на целия обществен транспорт - на таксита, на маршрутки и още повече на автобуси, тролеи и трамваи. Стари икаруси и недостиг на шофьори мъчат гражданите и в другите големи градове. Не спират оплаквания от редовни пътници - за това, че чакат и мръзнат в студа, а после рейсовете идват по 3-4 един след друг полупразни. Такова чудо не е било, казват единодушно и пътуващи, и контрольори.

Забогатяваме на кредит, оповестява Дума.

Българите забогатяват и в същото време задлъжняват през последната година. Това става ясно от анализ на УниКредит груп за богатството и задълженията на домакинствата у нас. Според него финансовите активи на домакинствата в България са се увеличили с 27% за периода юни 2006 - юни 2007 г. Икономистите очакват натрупването на богатство да се запази до края на 2007 г. Ако това бъде постигнато, за четвърта поредна година реалният ръст на доходите на домакинствата у нас ще надвишават 20%, се посочва в анализа. В същото време задълженията на хората са се увеличили с 39% на годишна база към юни 2007 г. Голяма част от новите заеми се използват за придобиването на нови жилищни имоти, както и за ремонти на домовете. Въвеждането на 10% плоския данък върху доходите на физическите лица ще се отрази положително както върху разполагаемия доход на домакинствата, така и на тяхната склонност към спестявания, се посочва още в анализа.

Шаранът най-скъп от 10 години насам, изчислява Монитор.

Традиционният никулденски шаран е най-скъп от 10 години насам, показа проверка на “Монитор”. Сега килограм от сладководната риба се продава за 6 лв. Само за дванайсет месеца цената на шарана е скочила с повече от 30 на сто, тъй като през 2006 г. килограмът му е вървял между 3.60 и 4 лв. Въпреки драстичното поскъпване, традиционната риба се харчи най-много в дните преди Никулден, видя “Монитор” на Женския пазар. Там кило шаран струва между 5,60 и 6 лв. Според продавачи обаче в последния ден преди празника цената може да скочи и до 7 лв. Традиционният екземпляр, но с дребни размери, е по-евтин в “Метро” - върви по 4,40 лв. на кило. Шаранът се харчи най-много заради поверието, че е символ на спасението, а от там и на щастието. Легендата разказва, че покровителят на моряците Св. Никола запушил с тази риба дупка в един кораб и така го спасил от потъване. Именно заради това и традицията повелява на 6 декември ­ деня, в който се почита името му, да се яде риба ­ главно шаран.

И медицинските сестри излизат на протест, авансира Дума.

Медицинските сестри започват протести на 13 декември от 13 до 14 ч. с искане за 440 лева стартова заплата от началото на 2008 г. На този ден ще излязат пред здравните заведения. В момента много от сестрите получават наполовина от тази сума и това е основната причина да има толкова голям недостиг на кадри, смятат специалистите. В България не достигат около 40 000 специалисти по здравни грижи, заяви в събота в Шумен председателят на Националната асоциация на професионалистите по здравни грижи проф. Станка Маркова. Според международните стандарти и броя на населението у нас трябва да има около 69 000 медицински сестри, акушерки и лаборанти, а в момента в страната работят общо 29 000 специалисти по здравни грижи. Вече има сериозна криза в здравните грижи за болните, защото сестрите са по-малко от лекарите, каза проф. Маркова. Асоциацията ще изпрати обръщение до президента, правителството, парламента и синдикатите с конкретни искания за законови промени и повишаване на заплатите на медицинските сестри.

Суперлекари преглеждат сърце без пари, оповестява 24 часа.

Водещи кардиолози от университетската болница “Св. Екатерина” започнаха безплатни прегледи в болници в страната, съобщи шефът й проф. Генчо Начев вчера. Досега посетили Благоевград, Кюстендил, Петрич, Гоце Делчев. Предстоят визити в Северозападна България. В екипа били доц. Юлия Джоргова, шеф на кардиологията, доц. Николай Димитров, д-р Диана Трендафилова, д-р Борислав Ацев.

2700 умират от грип всяка зима, стряска Монитор.

Всяка година между 2700 и 3500 души умират у нас вследствие на усложненията от прекаран грип. Това сочат данните от изследвания, правени от Центъра по заразни и паразитни болести. Почти всеки човек над 65 години страда от някакъв вид хронично заболяване и за хората в тази възрастова група грипът може да завърши с фатален край, съобщи пред "Монитор" началникът на отдел "противоепидемичен" към Министерството на здравеопазването д-р Ангел Кунчев. "В официалните документи може да не пише, че причината за смъртта е грип, но вирусът е бил отключващия фактор, който е довел до влошаването на общото състояние. Дали фаталният край ще дойде заради сърдечна недостатъчност или бъбречна, няма значение. Важното е, че до там се е стигнало след прекаран грип", коментира д-р Кунчев. Според него ваксините за възрастните хора са задължителни от медицинска гледна точка, защото, ако те сe ваксинират, дори и да прекарат грип, усложненията ще са по-малки. При малките деца ваксинирането вече не зависи от възрастта. Ако детето боледува често и прави усложнения на горни дихателни пътища, също е препоръчително да се имунизира. Това може да стане до средата на декември, тъй като ваксината се прави 3 седмици преди идването на грипната епидемия. Този срок е необходим на организма, за да изгради пълен имунитет към новия щам, който се очаква да ни атакува през януари. В началото на 2008г. също може да се ваксинираме, но рискът да закъснеем и организмът да не успее да си изгради имунитет е много голям.

Пловдив с 5 тепета?, алармира Дневен Труд.

Пловдив е на път да остане без най-голямата си забележителност - прочутите тепета. Седемте хълма, изрисувани и на герба на града, вече са само пет и половина. Строители дълбаят Сахат тепе в самия център на Пловдив - изнасят големи каменни блокове и унищожават природната забележителност, алармираха граждани. Хълмът се руши, тъй като там се вдига хотелски комплекс с подземен паркинг, показа проверка на “Труд”. Огромни скални блокове са струпани до основите на строежа. Тепето е защитена територия и всяко действие върху него може да става само с разрешение на Министерството на околната среда и водите”, заяви шефката на отдел “Екология” в община Пловдив Катя Чирпъкова. “Точно този терен не влиза в защитената територия, а е извън нейните граници, затова нямаме правно основание да се намесим”, твърдят от областната инспеция за опазване на околната среда и водите. Парцелът е реституиран имот, има застроителен план и е издадено разрешение за строеж, заяви главният архитект Емилия Божкова.

Кремъл стъписа света с тотален контрол на вота, разказва Дневник.

За безпрецедентен натиск върху избирателите на парламентарния вот в Русия, стигащ до заплахи за уволнение и спиране на бюджетното финансиране за учреждения и болници, съобщиха в неделя международните агенции и сайтовете на западните издания. Милиони руснаци гласуваха в неделя на изборите с отдавна предизвестена смазваща победа на пропрезидентската партия "Единна Русия". Руски политици са притеснени какво ще се случи на президентския вот на 2 март на фона на ситуацията при практически смазана опозиция и отсъствието на международни наблюдатели. Повечето от 106-те милиона регистрирани избиратели обаче са доволни, че петролният бум подобри благосъстоянието им и приписват заслугата за това изцяло на президента Владимир Путин. Макар да се гласуваше за 450-местната Дума - долната камара на федералния парламент, вотът бе оценяван от организаторите му като референдум за политиката на президента. Ниска активност и резултат под 65% от гласовете за "Единна Русия" ще се възприемат като провал. Цялата й кампания мина под лозунга "Подкрепяме плана на Путин", макар че такъв не съществува. Привечер Централната избирателна комисия съобщи, че активността ще надхвърли 60%, но тя оставаше доста под този праг в многомилионни градове като Москва и Санкт Петербург.

Frognews.bg


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама