НОВИНИ


Хлябът поскъпва

2 5109 24.01.2011
Хлябът поскъпва
снимка: Булфото

Масовият заводски хляб произведен от брашно тип 500 ще достигне цената от 1,20-1,40 лв.Очаква се поскъпването да бъде с около 20-30 стотинки, обявиха от Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.



Насъщният вече поскъпна един път и второто увеличение предстои заради поскъпването на зърното, което е двойно от миналата година насам.

По формулата 1:2:4 за формиране на цената на хляба реалната му стойност трябва да бъде 1,50 лева, обясни зам.-председателят на браншовата асоциация Николай Тапаров.По думите му обаче цена на доставка към търговската мрежа няма да достигне тези стойности и ще бъде с около 20-30 стотинки по-ниска.

Единна цена на хляба за цяла България не може да бъде обявена, тя ще варира с 5-10%, казаха от браншовата камара. По думите на хлебопроизводителите обаче „драма няма“, защото българинът яде най-евтиния хляб – с около 73% по-евтин от средноевропейската цена.

От асоциацията изтъкнаха, че внесен у нас германски хляб струва 2,79 лв за 400 грама. В Гърция той е 4 евро за килограм, а в Румъния – с около 40 на сто по-скъп отколкото в България.

Повече информация можете да намерите тук.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама