БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Русия: България играе двойна игра на енергийния фронт

20 5828 24.01.2011
Русия: България  играе двойна игра на енергийния фронт

България играе двойна игра на енергийни фронт, коментира на страниците си руският всекидневник "Независимая газета", който фокусира вниманието си върху двата конкурентни проекта "Набуко" и "Южен поток", цитиран от БНР.



Страната ни ще вземе от Европейската инвестиционна банка заем от 1,2 млрд. евро за строителството на газопровода "Набуко". Миналата година България е подписала и пътна карта с Русия за изграждане на "Южен поток", пряк конкурент на "Набуко", както и протокол за доставка на руски газ. Руският вестник отбелязва, че "Южен поток" е осигурен ресурсно, докато за "Набуко" това е сериозен проблем.

Като важен фактор се отбелязва и засилващият се политически натиск от Европа. Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу подписа в Баку обща декларация с президента на Азербайджан Илхам Алиев за дългосрочни доставки на азербайджански газ в Европейския съюз. Това ще даде тласък на осъществяването на газовия проект Южен коридор и ще разнообрази енергийните източници на съюза.

Южният коридор включва няколко газопровода, сред тях "Набуко", "Южен поток", ITGI и TAP. "Набуко" ще е съвсем нов газопровод, а TAP и ITGI ще са разширение на съществуваща инфраструктура за пренос на газ в нечленуващи в Европейския съюз страни.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама