СВЯТ


Гърция ще съди Сименс

2 5919 25.01.2011
Гърция ще съди Сименс
Кратко описание източник

Правителството на Гърция възнамерява да заведе дело срещу германската компания “Сименс” заради подкупи, давани на гръцки чиновници, съобщава lenta.ru. Това стана ясно след завършило 11-месечно парламентарно разследване, което показало, че действията на германската компания са донесли загуби за гръцките данъкоплатци в размер на 2 милиарда евро.




“Гърция ще търси компенсации за щетите, които е понесла от корупционните практики, които са били използвани от вашата компания в миналото”, се посочва в писмо на гръцкия държавен министър Харис Пампукис до “Сименс”-Гърция. Пампукис добавя, че гръцкото правителство ще използва “всички уместни средства”, за да компенсира щетите.

Говорител на “Сименс” заяви, че компанията е “направила всичко, което е в рамките на човешките възможности, за да хвърли светлина на миналите сделки, и винаги напълно е сътрудничела на властите”.

Frognews.bg припомня, че разследванията по аферата за корупция в германския концерн “Сименс” се водят още от 2006 г. Засечени са съмнителни плащания в размер на над милиард евро, по-голямата част от които нелегално са били прехвърлени в чужбина и са били използвани за подкупи. Разкритията сочат, че става дума за най-големия до момента скандал с корупция в германската фирмена история.

Сред замесените страни е и Гърция заради доставката на системите C4I, които са й продадени от германската фирма в сътрудничество с американската SAIC за нуждите на Олимпийските игри през 2004 г. Разследването показа, че високопоставени служители в “Сименс”-Гърция са раздавали пари, за да получат подкрепата на политици. Според информацията най-големи подкупи са се плащали преди откриването на Олимпийските игри в Атина през 2004 г. с цел получаване на гаранции, че “Сименс” ще спечели поръчка за осигуряване сигурността на спортното събитие.

Бившият изпълнителен директор на “Сименс”-Гърция Михалис Христофоракос и Христос Каравелас – бивш финансов директор, са основните заподозрени по корупционната афера. Христофоракос твърди, че “Сименс”-Гърция е отделял 2 % от приходите от държавните договори, за да плаща на Нова демокрация и на ПАСОК. Корупционната система е функционирала от 90-те до 2006 г.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама