Според резултатите на здравното ведомство няма сериозни нарушения при производството на тъмни и диетични хлябове. Проверките са направени в периода 11-20 януари.
Инспектирани са общо 535 фурни и 891 магазина. Изследвани са вида и количеството на влаганите суровини в хлябовете, както и спазването на законодателството по отношение етикетирането и представянето на храните.
Според резултатите в 34 обекта за производство е установено несъответствие при етикетирането и представянето на храните. Издадени са 58 предписания за отстраняване на констатираните несъответствия, съставени са 7 акта за административни нарушения. Наложените санкции са в интервала от 500 до 1000 лв.
Един обект за производство е спрян временно от експлоатация до представяне на документ за произход на влаганите суровини.
76 проби от различни хлябове са изследвани за органолептични показатели, изкуствени оцветители, обща пепел, сол и захар. Анализите са извършени в 6-те официални акредитирани лаборатории на РИОКОЗ. В 12 от пробите е установено наднормено съдържание на сол. Наличие на изкуствени оцветители, наднормено количество на пепел, захар или други съставки в изследваните проби не е открито. Допълнително ще се извърши анализ за съдържанието на влакнини (фибри) в хляба в НЦООЗ.