НОВИНИ


Наши журналисти арестувани в Кайро за кратко

1 4984 03.02.2011
Наши журналисти арестувани в Кайро за кратко

Журналисти от ТВ7 са били арестувани за 40 минути в Египет, тъй като се намирали в непосредствена близост до най-размирната зона в Кайро – площад “Тахрир”, съобщиха от медията. Специалните пратеници на телевизията – репортерът Иван Филчев и операторът Огнян Кръстев, останаха без камера, след като тя им бе конфискувана на летището в Кайро.



Същевременно Комитетът за защита на журналистите съобщи, че чуждестранни и египетски репортери са били нападнати при ожесточените сблъсъци в Кайро при опит на властите за „явна цензура“ и сплашване. „Египетското правителство използва стратегия за елиминиране на очевидците на действията си“, заяви Мохамед Абдел Дайем, координатор за Близкия Изток и Северна Африка от базираната в Ню Йорк организация в комюнике късно снощи.

Телевизия Ройтерс съобщи, че един неин журналист е бил бит днес близо до площад „Тахрир“, докато снимал репортаж за магазините и банките, които бяха принудени да затворят по време на сблъсъците.

Гръцки журналист е бил намушкан с нож в крака от поддръжници на президента Хосни Мубарак, а фотографът с него е бил ударен в главата, съобщи очевидец. „Правителството прибегна до явна цензура, сплашване и серия от нарочни атаки срещу журналисти, извършени от проправителствените тълпи“, заяви Абдел Дайем в комюнике. Той изброява няколко атаки срещу служители на египетски, арабски и международни медии по време на насилието, избухнало, когато привърженици на президента Хосни Мубарак нападнаха негови противници на площад „Тахрир“ в Кайро. Армията установи буферна зона между двете страни.

Трима полски журналисти, отразяващи протестите в Кайро бяха задържани от полицията, предаде АФП, позовавайки се на полската телевизия TVP. Други двама журналисти на същата телевизия, които са били задържани и по-късно освободени, разказват, че полицията е взела всичките им документи, цялото им оборудване и е разбила камерата им, преди да ги предаде на армията, която ги е освободила.

Според кореспондентите на Би Би Си изключително опасна за журналистите е и ситуацията в Александрия. “Става все по-трудно да се работи като чуждестранен журналисти в Александрия – има гняв и напрежение от всички страни, не само заради политическата криза, но и заради влошаващото се икономическо положение тук. На два пъти през последните дни бяхме нападани от гневни египтяни, докато се опитвахме да снимаме по улиците на града”, обяснява Уайър Дейвис.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама