СВЯТ


Италия на първо място по укриване на доходи, ние сме трети

5 4697 06.02.2011
Италия на първо място по укриване на доходи, ние сме трети

Италия се утвърждава като европейски рекордьор по укриване на данъци с 54,5 процента недекларирани доходи, които подлежат на данъчно облагане.



Абсолютният рекорд принадлежи на Неапол и на областта Кампания, където не се плащат съответно 66 и 64 на сто от данъците, а две трети от търговците не издават фискални бонове на своите клиенти, пише БТА.

Данните са от специализираните полицейски органи на страните от ЕС и са обработени от неправителствената организация KRLS-Network of Business Ethics.

В европейската класация след Италия се нареждат Румъния с 42,4 процента укрити доходи, България - 39,8%, Естония - 38,2% и Словакия - 35,4%.

Най-съвестни данъкоплатци са шведите със 7,3 процента укрити доходи, белгийците - 10,1% и англичаните - 11,7%.

Класацията на неплатени данъци по отрасли в Италия се оглавява от индустриалните предприятия с 32,8 на сто, следвани от банки и застрахователни компании - 28,3%, търговци - 11,7%, занаятчии - 10,9%, свободни професии - 8,9% и наемни работници и служители - 7,4%.

Според изследването 42 процента от италианските данъкоплатци укриват доходи поради недоволство от ниското качество на обществените услуги, които получават в замяна на високите данъци и такси. Другите причини, които карат 39% от италианците да избягват задълженията си към хазната, включват сложността на нормативната система, наричана "данъчно пълнолуние", както и незачитането на правата на данъкоплатеца.

Едва 19 процента от италианците не плащат данъците си поради слаб контрол от страна на властите или поради ниска култура на спазването на законите.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама