
Около 23 000 са имениците у нас на днешния ден, а името е на 7-мо място по популярност сред българите. Никулден е празник и на град Бургас, известен с едни от най-красивите и умни жени в България.
Празникът е един от най-популярните сред българите. Дори и да не секазва Николай или пък да не е моряк, например, нашенецът не пропуска да седне с традиционната риба, гледайки, разбира се тя да е по джоба му. И тази година както си му е редът търговците пак вдигнаха цената на традициония за празника шаран. Така килограмът му в Сандански и Пазарджик достигна 6 лв. още преди два дни. От борсите уточниха, че днес се очаква цените да скочат с още 1-2 лв. в цялата страна и да стигнат до 8-9 лв. за килограм. Според пенсионери, които въпреки високите цени, все пак са заделили някой лев за риба, това е една от малкото запазени традиции у нас, за която няма парични бариери. Всяка година в морските и речните градове, най-запалените рибари предпочитат сами да си направят улова за празника, но лошото време във Варна от няколко дни е изгонило рибата около крайбрежието. Това направи за резил риболовците в морската ни столица, които хвърлиха въдици в рибните борси в града.
Днес вторият ни по големина морски град Бургас пък ще отбележи своя празник с първата по рода си рибна фиеста. Рибни деликатеси и вина ще бъдат изложени на централния площад “Тройката” в 13 ч. На символични цени от тях ще могат да опитат всички. Както винаги празникът започна още в най-ранни зори с литургия в храма ,,Св. св. Кирил и Методий", след което в 10 часа кметът Димитър Николов вдигна знамето на града пред общината. В 17:30 ч започва и най-вълнуващата за малки и големи част от събитието – украсяването на Коледното дръвче в центъра на града.Историята на този ден, всъщност, започва още през 270 г., когато в град Патра се ражда Николай Мирликийски в добродетелно християнско семейство. Чичо му бил епископ на града, а след като забелязал християнските добродетели и на племеника си, го привлякъл в църквата. След смъртта на своите родители Николай започнал да прави благодеяния. По този начин спасил трите дъщери на разорен богаташ, който сам ги изпратил да вършат безчестия с мъже срещу пари. Всяка седмица им давал тайно злато, така мъжът ги прибрал отново при себе си, а търговията му отново потръгнала. Оттук се счита, че Чудотвореца е пазител на грешните жени и на търговците. По време на пътуването си до Божи гроб, Николай спасил удавник и възкресил друг, заради това чудо епископите от града го обявили за архиепископ. Билл известен и с това, че спасявал мнозина несправедливо осъдени на тъмничен затвор. Той самият по времето на цезар Галий лежал в

Изчистеният шаран се намазва с лимонов сок отвътре и отвън; посолява се и се оставя да стои така около час. През това време се приготвя плънката по следния начин: в тенджера се задушава нарязания кромид лук с олио и малко вода под капак; прибавят се нарязаните гъби, след като се позадушат, се прибавя оризът и се пържи, докато стане прозрачен (така няма да се развари); подправя се с черен пипер, посолява се на вкус и се долива вода (около 3-4 ч.ч.). След като оризът леко омекне, тенджерата се сваля от котлона, прибавят се орехите и магданоза и сместа се оставя леко да изстине. С нея се пълни шарана и стомаха му се зашива с конец. Слага се в подходяща тава, намазана с олио, и около него се разсипва останалата плънка. Шаранът се намазва отгоре с олио, поръсва се с едро смлени орехи. Върху тях се нареждат тънки резенчета лимон, долива се малко вода и се пече в немного силна фурна. Шаранът е готов, когато след бодване с вилица, месото не пуска кръв, и конецът, с който сме го зашили, лесно се отделя.
Оставя се леко да изстине и се нарязва на порции. Сервира се по възможност с бяло вино. Добър апетит и наздраве на имениците!
Васил Василев