НОВИНИ


Н. Нейнски: Има базисно сгрешен подход за Шенген

23 4604 07.02.2011
Н. Нейнски: Има базисно сгрешен подход за Шенген
Н. Нейнски

Представяте ли си Барозу да подслушва комисарите си; възможните политически чадъри притесняват нашите партньори, каза тя.



Техническите критерии не са проблем за влизането ни в Шенген, а политическите, обяви по НТВ евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. Франция била страната, опитваща се да повлияе и върху другите, за да се забави приемането ни там. Задачата на всички български институции е да лобират пред всички наши европартньори, за да докажат, че България е надеждна граница и може да се справи. Нека да не сочат с пръст България, призова той.

Има един базисно сгрешен подход по темата Шенген и това е да си поставиш определена дата, каза Н. Нийнски, евродепутат от СДС. Изпълнението на техническите критерии е задължително и важно, но далеч не единствено условие, защото решението се взема на политическо ниво, добави тя. Защитата на границите е служителите, работещи там, да не пускат срещу леки поощрения контрабанда на стоки, хора и т.н. Възможните политически чадъри притесняват нашите партньори, затова трябва да дадем  ясни сигнали, че тези системи работят, отчете тя. Доверието трябва да се спечели именно с работещи системи. Ако целите на правителството не се изпълнят, какво ще каже тогава вътрешният министър, попита тя.

Политически е съвсем друг въпрос. Нека да се обединим и да лобираме, че поемаме споделена отговорност за нашите общи граници, каза Ковачев.

За да може думите ни да имат тежест пред партньорите, не трябва да има такива скандали, каквито имаше тук със СРС-тата, обяви Нейнски. Критиката на Франция и Германия не е злонамерена, а е стимулираща като в  едно семейство. Въпросът със СРС-та и с агентите на ДС се поставиха в ЕП, каза тя. СРС-тата върнаха страховете на хората; управлението на една държава не може да става със страх или превенция; представяте ли си Барозу да подслушва комисарите си, даде пример тя.

За съжаление влизаме в сценката на т.нар. кукловоди, коментира А. Ковачев и това станало, защото за пръв път българското правителство решило да се освободи от посланиците, свързани с бившата ДС. Империята отвръща на удара, защото е срасната с икономиката и с политиката и не може да стои със скръстени ръце, добави той. Плюс на това правителство е, че откровено говори със своите партньори, коментира накрая той.

Frognews.bg
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама