НОВИНИ


ДПС готви вот на недоверие към правителството?

38 4769 08.02.2011
ДПС готви вот на недоверие към правителството?
Лютви Местан

Конституционният съд ще бъде попитан от ДПС дали вотът на доверие блокира опозицията през следващите 6 месеца да прибегне до процедура по вот на недоверие.



Това ще бъде една от темите, които утре в парламента на съвместна среща ще обсъдят депутати от движението с представители на ръководството на Социалистическата партия. “Предвид възникналия прецедент има необходимост от тълкувателно решение на КС и от ясен отговор дали един вот на доверие спира евентуална инициатива на опозицията през следващата половин година. Според нас не е случаен фактът, че Конституцията урежда в отделни текстове тези различни процедури – вот на доверие и вот на недоверие”, заяви зам.-председателят на партията Лютви Местан. Спорът обаче възниква, защото Правилникът за организацията и дейността на НС ги обединява в една обща разпоредба.

“Нашата категорична позиция е, че един вот на доверие не би трябвало да спира вот на недоверие, защото са различни субектите на тази процедура. В противен случай ще ви задам риторичен въпрос – какво би станало, ако в края на тези 6 месеца, кабинетът пак поиска вот на доверие и го получи? Още 6 месеца опозицията ще бъде лишена от правото да иска вот на недоверие. Т.е. не би следвало да е възможно да се елиминира инициативата на опозицията да внася вот на недоверие. Това би я лишило от един много силен инструмент за коригиране на управлението”, посочи Местан.

Утре предстои още една среща – американският посланик Джеймс Уорлик ще се срещне с младежката организация на ДПС. “ДПС не е в изолация и вероятно не се учудвате, че не само в година на избори, е търсен партньор”, заключи другият зам.-председател Христо Бисеров. Той изтъкна, че са получили покана за разговори по оценка за ситуацията в страната – от НДСВ, от Стефан Софиянски, от земеделски формации и от някои други политически субекти, поканата на които обаче ще бъде отклонена.

В заявките за срещи темата за президентския вот не е включена. “Силата на Движението за права и свободи не произтича само от ключовата ни роля за избиране на държавния глава”, уточни Лютви Местан. Софиянски например ще представя “свои идеи, събрани в завършен документ, като анализ на икономическата ситуация и евентуални мерки за изход от нея”.Основна тема на днешното заседание на ЦОБ обаче отново са били проблемите на тютюнопроизводителите. Днес техни представители от Благоевградско, Кърджалийско и Хасковско дошли в централата на партията, за да връчат там декларация, адресирана до финансовия министър Симеон Дянков и земеделския Мирослав Найденов. С нея те искат спешно свикване на Консултативния съвет, сформиран към МЗХ и да се обсъди кампанията по изкупуване на тютюн от реколта 2010.

“Кампанията се забави изключително много. Има тенденция към изкупуване на много ниски цени, несъответстващи на качеството на произведения тютюн. И на трето място, няма никаква информация какво ще се прави оттук нататък за следващата реколта”, обясни какво са казали третият зам.-председател на партията Алиосман Имамов. За да открият отговор на тези въпроси междувременно работна група, начело на която е депутатът Юнал Тасим, ще проведе срещи с основните купувачи на тютюн, за да разбере какъв е проблемът.

“Тютюнопроизводителите са в протестна готовност”, отсече Имамов. Ако няма реакция на декларацията им, още следващата седмица ще бъдат организирани протести.

“Няма никакво оправдание за безпрецедентното закъснение с изкупуването на реколтата. Би имало някакво, ако произведените количества тютюни бяха повече от договорираните, а то е точно обратното”, възмути се Лютви Местан. Търговците са сключили договори за 83 601 тона тютюн, произведени са едва около 45 хил. тона. В същото време са изкупени едва между 10 и 20 % от чакащия за продажба тютюн и това на 19-ия ден до края на кампанията. Най-тежка е ситуацията със сорт “Басма”.

“Нашият извод е, че кабинетът не изпълнява поетите ангажименти от срещата преди седмица-две при министър Дянков. Правителството има определени задължения по Закона за тютюна и тютюневите изделия, които незабавно трябва да изпълни, включително и контролни функции към лицензираните търговци”, категоричен бе Местан. Той предупреди, че ако това не се случи отговорност за евентуални протести ще носи Министерски съвет, а не неговата политическа сила. “Въпросът с протестите е в ръцете на правителството”, отесече Местан.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама