НОВИНИ


Трактора изкарал 1,6 млн. лева от рекет

19 5987 09.02.2011
Трактора изкарал 1,6 млн. лева от рекет
Алексей Петров

Прибрал крупната сума от седем бизнесмени.



Близо 1,6 млн. лева от рекет е заработил лидерът на организираната престъпна група „Октопод” Алексей Петров-Трактора, пише Монитор. Парите са от изнудване на седем бизнесмени в периода 2000-2010 г. Доказателства за това са събрани в кориците на делото „Октопод”, научи Монитор. За тези престъпления срещу Петров са повдигнати 4 обвинения за рекет и опит за убийство на един от свидетелите по делото.

Сред пострадалите са плевенският бизнесмен Георги Цветанов, Свилен Николаев, Велизар Велизаров, Пламен Георгиев и Валентин Шотев
. Според прокуратурата това станало през 1998 г., когато Петров заплашил Цветанов, че ще му отреже главата с лопата и ще го закопае. Имало и побои, удари в областта на слънчевия сплит, както и заплаха, че Петров ще накара прокуратурата да вкара Цветанов в затвора. Целта на изнудването била Цветанов да прехвърли свои акции.

Според прокуратурата Цветанов е пребиван най-малко три пъти, взривяван е апартаментът му в Плевен и е стреляно по него с въздушна пушка. Един от свидетелите по делото пък е разказал, че е виждал Цветанов окървавен и разплакан в една от залите в офисите на Петров. Според друг свидетел пък имало план за физическото унищожаване на четирима свидетели по делото.

Валентин Шотев пък бил изнудван през 2000 година
. Тогава той и съпругата му подали жалба в полицията, че на 4.9.2000 г. в София, на бул. "Черни връх" в ресторант "Златният телец". Петров се е заканил да убие Шотев изричайки фразите: "Е, ще те изгоря жив, ще те размажа, ще те унищожа." От страх за живота си Шотев се укрил в чужбина, където до ден днешен живее синът му, обясниха разследващите. Доказателствата за всички тези престъпления бяха приети преди два дни от съда като убедителни и доказващи вината на Петров. Въпреки това магистратите решиха да пуснат главата на Октпода срещу най-леката мярка за неотклонение - „подписка”.

В момента бившият командос е обвиняем по 8 пункта. Той отговаря пред правосъдието за създаването на две престъпни групи. Първата банда, състояща се от него, Антон Петров–Хамстера, братята Пламен и Йордан Стоянови, Момчил Кръстев и Николай Велков, се е занимавала с пране на пари и данъчни и финансови престъпления. Втората банда, отново ръководена от Трактора, пък се е занимавала с рекет и изнудване. В нея са участвали и Марчело Джотолов и Антон Петров.

Пред Темида Петров ще отговаря за това, че е „упълномощил” авера си Марчело Джотолов да изнудва бизнесмени от негово име. Освен това когато се налагало да се прибират пари от „некоректен длъжник” или да се „убеждават” бизнесмени, Петров давал „поръчката” на Джотолов. (Монитор)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама