НОВИНИ


Лабораторно месо: Учени „отглеждат“ храна от клетки

0 2183 19.07.2025
Лабораторно месо: Учени „отглеждат“ храна от клетки

Над 150 стартъпа по света, включително компании в Израел, САЩ и Сингапур, разработват лабораторно отгледано месо от животински клетки с цел да заменят традиционното месо, без да се убиват животни. Продуктите се създават чрез клетъчна биология в контролирана среда и се оформят в познати форми като хапки или филета.


Основната цел е да се намали екологичният отпечатък от животновъдството и да се предложи по-устойчива алтернатива на нарастващото глобално търсене на месо. „Като вид сме пристрастени към месото, но досега не мислехме за устойчивост“, коментира Яаков Нахмияс, основател на израелската компания Believer Meats, пише The Guardian.





Въпреки инвестициите и напредъка, производството на така нареченото „култивирано месо“ остава скъпо и научно предизвикателно. Все още има трудности при възпроизвеждането на сложни текстури като тази на пържолите. Законодателни ограничения също пречат на разпространението му – засега само САЩ и Сингапур са разрешили продажбата на подобни продукти.

 

Пазарният пробив остава несигурен. Проучване на AP-NORC показва, че половината от възрастните в САЩ не биха опитали подобно месо, като основният аргумент е, че „звучало странно“. Сред скептиците са дори деца на разработчици – „Жал ми е за животните, но са вкусни“, казва 10-годишният син на Нахмияс.

 

Компаниите в сектора продължават да търсят пътища за намаляване на цената, подобряване на вкуса и разширяване на производствените мощности. Целта е да се постигне масово приемане и трансформация на глобалното производство на протеин.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама