НОВИНИ


Митове и истини за храната: кои „здравословни“ продукти ни вредят най-много

1 1974 28.08.2025
Митове и истини за храната: кои „здравословни“ продукти ни вредят най-много

В епохата на инфлуенсъри, „зелени“ смутита и супер храни, границата между истината и маркетинговия трик за здравословно хранене често се размазва. Много продукти, рекламирани като „полезни“, всъщност могат да окажат негативен ефект върху здравето ни. Ето някои от най-често срещаните митове и реалността зад тях.


Мит 1: Всички смутита са здравословни


Да, зелените смутита са богати на витамини и минерали, но голяма част от тях съдържат скрити количества захар и фруктоза. Готовите пакети или кафе-смутитата могат да имат повече калории, отколкото една шоколадова вафла. Съвет: приготвяйте смутито сами и контролирайте количеството плодове и подсладители.

 

Мит 2: Гранола е супер храна


Гранолата съдържа овес и ядки, но много търговски варианти са пълни с рафинирана захар, сиропи и палмово масло. Резултатът? „Здравословна“ закуска, която всъщност повишава кръвната захар и складира излишни калории. По-добре изберете домашно приготвена гранола или овесена каша с плодове.

 

Мит 3: Протеиновите барчета са идеалната закуска


Барчетата с протеин звучат като бърз и полезен вариант за енергия, но често съдържат захари, хидрогенирани мазнини и изкуствени овкусители. Не всички протеинови барчета са равни – проверявайте съдържанието на захар и избирайте такива с по-прост състав.

 

Мит 4: „Безглутеновото“ означава здравословно


Безглутеновите продукти са животоспасяващи за хора с цьолиакия, но за останалите те не са по-здравословни. Често се добавят повече захари и нишестета, за да се компенсира липсата на глутен, което прави продукта по-калоричен и с по-ниска хранителна стойност.

 

Мит 5: Фрешовете от магазина са винаги по-добри от газираните напитки


Да, соковете съдържат витамини, но и значителни количества натурални захари. Една бутилка фреш понякога съдържа толкова калории, колкото една газирана напитка. По-добре е да консумирате цели плодове или да приготвяте сокове сами, без добавена захар.

 

Как да се ориентираме?


Четете етикетите: количество захар, мазнини и калории понякога изненадват.
По-малко обработени храни: колкото по-натурална е храната, толкова по-полезна е.
Внимавайте с маркетинга: „натурално“, „супер храна“, „енергийно“ не гарантират здравословност.
Баланс и умереност: дори най-вкусната и полезна храна може да навреди, ако се консумира в излишък.
Истината е проста: здравословното хранене не е в една „супер храна“, а в цялостния баланс между качествени продукти, разнообразие и умереност. Не се поддавайте на маркетинговия шум – понякога най-обикновената храна е най-полезна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама