БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Найденов заряза евролозе, подмина обикновените земеделци

15 7547 14.02.2011
Найденов заряза евролозе, подмина обикновените земеделци
Мирослав Найденов

Колоната от коли на министъра профучала покрай група насъбрани да го видят земеделци, без никой да им обърне внимание.



Министърът на земеделието д-р Мирослав Найденов заряза лично лозята в масива на изба “Златен Рожен” в землището на петричкото село Капатово, собственост на софиянеца Теодор Осиковски, пише вестник Струма. Проверка на “Струма” разкри, че собственикът на лозовия масив Т. Осиковски не е случаен човек, а главен изпълнителен директор на “Енергоремонт холдинг” АД. Министър Найденов поля с вино и зарови залък хляб в земята до 3-годишните гижи.

В зарязването на министъра асистираха шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев, заместник изпълнителният директор на Държавен фонд “Земеделие” Драгомир Господинов, областният управител Валери Смиленов, кметът на Петрич Вельо Илиев, заместник-кметът на Петрич по ТСУ Христо Георгиев, кметът на Сандански Андон Тотев, депутатът от ГЕРБ Митко Захов. На събитието присъстваха и лидерът на ГЕРБ в Петрич Димитър Танев, активистите на ГЕРБ Антони Изгоренков и секретарят на петричката структура Велко Велев. Теодор Осиковски също заряза лозето си заедно със собственика на 5-звездния хотел “Пирин” в Сандански Стефан Шарлопов и баща му Христо Шарлопов, главен редактор на някогашния вестник “Кооперативно дело”, които са лични приятели на Т. Осиковски и организираха вчерашното събитие.

Лозовият масив с площ 115,79 декара е изграден по програмата “Преструктуриране и конверсия на винени лозя” през пролетта на 2008 година. Засадените сортове са “Мелник 55”, “Широка мелнишка лоза”, “Мелнишки рубин”, “Сира”, “Мерло” и “Каберне совиньон”. Собствениците предвиждат в най-скоро време да закупят земя в близост до лозовия масив за изграждане на изба за производство на качествени червени вина. Фирмата-собственик “Златен Рожен” ЕООД, с управител Димитър Ненов, е кандидатствала в сектор “Вино” за подпомагане по мярката “Преструктуриране и конверсия на винени лозя”. Одобрената финансова помощ за създаването на лозовия масив е в размер на 393 215.89 лева. Тази сума е 75 процента от размера на вложената в ловозия масив инвестиция.

След зарязването кавалкадата от коли, придружаваща министъра, се отправи към механа “Златен Рожен” в село Рожен край Мелник, която е собственост на “Златен Рожен” ЕООД, където гостите обядваха, а домакините - собствениците на масива, бяха отрупали богато трапезите. Две печени агнета, салати и туршии ядоха гостите на Теодор Осиковски в изба “Златен Рожен” в село Рожен и ги поляха с мелнишко червено вино. 116-те декара, върху които е изграден лозовият масив, столичанинът е купил преди години от няколко местни собственици. Осиковски е комасирал земята с цел изграждането на масива. Цената, по която е закупил земята, варира между 800 и 1000 лева за декар.

Междувременно в “Струма” вчера позвъниха земеделци от село Капатово, община Петрич. Те разказаха, че цяла седмица, зарадвани от съобщенията по информационните агенции и медиите, очаквали да се срещнат с министъра. Група жители на Капатово, между които агрономи и земеделци, се събрали в центъра на селото, непосредствено до пътя за Мелник. Колоната от коли на министъра обаче профучала покрай тях, без никой да им обърне внимание.

Много се надявахме министърът да се види с нас, да чуе проблемите ни, но това не стана
. Явно посещението му е повече частно, отколкото с цел запознаване с проблемите на земеделието в нашия край, коментираха хората от Капатово. Настроенията на излъганите надежди на хората от Капатово обобщи техният кмет Огнян Куков, който вчера заяви: Изпитахме пълно разочарование от министъра на земеделието Мирослав Найденов. Ние го чакахме с душа да дойде, не за нещо друго, а просто да му покажем пустеещите земи около селото и да го помолим да намери формула за разработването им. Ние знаем, че нашето бъдеще е разработването на пустеещата земя. Не може от 5300 декара около Капатово да се работят само 1500, подобно е положението и в землищата на другите села. Министър Найденов не ни уважи. Бяхме се приготвили като за посрещане на министър. Носехме и ракия “Борисовка”, специален подарък за господин Найденов и премиера Бойко Борисов, но не успяхме да я връчим, заключи Куков. (Струма)
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама