АКТУАЛНО


Tea time

1 5044 08.12.2007
Tea time

Чай, който се маже на филийка - това е най-доброто блюдо от английската кухня за 2007 година. Технологията за приготвянето на шедьовъра е като извадена от футуристичен филм.


За най-доброто блюдо от английската кухня за 2007 година беше признат чаят, който може да се намаже на филийка печен хляб. Естествено този избор е продиктуван от най-добрите традиции в чайната история на Великобритания. Автор на този на пръв поглед странен кулинарен шедьовър е майсторът-готвач на ресторант "Авеню" в северноанглийския град Дърам - Шин Уилкинсън.tee1.jpg

Наградата за най-добро блюдо във Великобритания се присъжда всяка година от списание "Ресторант". За да приготви блюдото, Уилкинсън поставя чай от прочутия сорт Earl Grey в малка сфера и го слага в течен азот. В резултат на това чаят мигновено се превръща в лед. След това топчето се поставя на филийка и се поднася с малиново желе. Чаят върху хляб бил едно от най-популярните блюда сред посетителите на ресторант "Авеню". 35-годишният Уилкинсън пък е представител на най-новото направление в съвременното кулинарно изкуство, на т.нар. "молекулярна кухня". Тя се използва за приготвянето на блюда със съвременни технологии, включително нанотехнологиите. В "молекулярната кухня" блюдата се правят с помощта на сложно оборудване, което преди време можеше да се види единствено в научните лаборатории по химия или физика.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама