НОВИНИ


2800 души аут от БДЖ до 2014

1 4378 15.02.2011
2800 души аут от БДЖ до 2014

Зам.-министъра на транспорта Камен Кичев съобщи, че първата сума по очаквания заем от Световната банка за железниците ни е 140 млн. лева, с които държавата ще увеличи капитала на БДЖ.



Една голяма част от тези пари ще отидат за покриване на задълженията на БДЖ към банки-кредиторки, друга сума ще е за ремонт и малка част - за изплащане на дълга на железниците към Национална компания железопътна инфраструктура (НКЖИ), поясни Кичев.

Той е категоричен, че при следващите два транша на заема от Световната банка, който общо е в размер на 460 млн. лв. постепенно в БДЖ ще се издължи напълно на НКЖИ. „Към 2014г. е задължително да бъде разплатено всичко дължимо от БДЖ към НКЖИ", добави той.

Подготвени са т.нар социални пакети, предвиждащи реформите, засягащи и персонала, които трябва да се осъществят в железниците, за да бъде ползван заемът. В момента те се обсъждат със синдикатите, съобщи още Кичев.
По повод информациите за назряващи стачни действия заради изискваните от заема 30% съкращения на персонала, зам.-министърът поясни, че условието на Световната банка не е съкращаване на заетите, а намаляване на разходите за персонал с този процент. Ще има оптимизация на персонала, подчерта той.

Директорът на БДЖ Пенчо Попов каза, че за да се постигнат реформите ще има съкращения и посочи, че има предвидена схема за намаляване на персонала в БДЖ с 1 000 човека през 2011г., 1 000 - през 2012г., 400 - през 2013г. и 400 - 2014г. „Ние бихме предпочели условието за заема да е повишаване на производителността на труда, вместо намаляване на разходите за персонал", коментира още Пенчо Попов.

Според него Световната банка не може да не отчете факта, че в българските железници производителността е най-ниска в сравнение с европейските. Стремежът на ръководството на БДЖ е да се постигне 60% от средноевропейската производителност, заяви директорът на предприятието. Шефът на НКЖИ Милчо Ламбрев съобщи от своя страна, че в момента компанията се преструктурира по изискванията на Световната банка и изтъкна, че ако заемът се случи и са извършени съответните инвестиции, на тяхна база ще може да бъде намален експлоатационния персонал. До тогава се предвижда само оптимизация на административния персонал, добави Ламбрев.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама