НОВИНИ


БСП плаши ГЕРБ с масови протести

41 5359 15.02.2011
БСП плаши ГЕРБ с масови протести
Сергей Станишев

Ако до края на месеца не бъдат изпълнени 4 искания на БСП, партията заплашва ГЕРБ с масови протести в цялата страна.



А тези искания са:
минималната работна заплата (МРЗ) да бъде увеличена на 300 лв. от 1 март т.г., детските надбавки да се увеличат поне с 10 лв., пенсиите – с нивото, с което расте инфлацията, а всички хора, които получават енергийни помощи, да получат и еднократна помощ от 50 лв. За това настоя лидерът на партията Сергей Станишев след заседание на Изпълнителното бюро на БСП днес. Срокът, даден на кабинета, е до края на месеца.

“Иначе ще има социални протести и ние ще участваме в организацията им. Не се шегуваме”, подчерта експремиерът. Той осъди “втория опит на Волен Сидеров за директна цензура в БНР”.

На въпрос дали Сергей Станишев е готов лично да поведе протестите, соцлидерът отговори: “Ако е необходимо”. Според него протестите не са самоцел, но за да се спре обедняването на хората, трябва натиск. А само парламентарен такъв не е достатъчен. Попитан колко хора очаква да го подкрепят, Станишев отговори: “Колкото дойдат, толкова.”

Социалистите са притеснени от увеличението на цените и замразяването на доходите. “Стоки от първа необходимост като хляб, мляко и сирене започват да се превръщат в луксозни за най-нискодоходните групи”, каза депутатът и председател на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев. Според него “едно правителство управлява, за да подобри стандарта на живот, благосъстоянието на хората. Ако не може да прави това, по-добре да не управлява”. Стойнев не подкрепя идеята на сините за създаване на фискален борд, защото тогава няма да има смисъл от финансовия министър.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама