НОВИНИ


Е. Кирилов: Има тенденция за междуправителствено управление на ЕС

7 5326 19.02.2011
Е. Кирилов: Има тенденция за междуправителствено управление на ЕС
Евгени Кирилов

Социалната област трябва да се засили – това е ударният инструмент на ПЕС, и там е основната битка.



Това каза при обсъждането на управленския проект за европейско развитие на страната евродепутатът Евгени Кирилов от Групата на социалистите и демократите(С&Д),  предаде “Фокус”.

Евгени Кирилов очерта проблем, който се признава, дори и от някои десни политици в Европейския парламент. Опасността е в това, че е налице все по-голяма роля на няколко страни - Франция и Германия и една тенденция на междуправителствено управление на ЕС. Така, според Кирилов, ще се появят политики, които се налагат. „Ние сме за общностния подход – в противен случай ние ще тичаме, както сега тичаме, за Шенген”, посочи Кирилов.

По думите му - нашият парламент все още не знае какво се обсъжда в Европейския съвет, а има страни, в които на министрите се дава ясен мандат от съответната комисия. Всеки министър трябва след това да докладва пред парламента. Политизирането на използването на фондовете се създаде у нас от ГЕРБ. Отвън изглежда смешно изтъкването на факта, че в момента сме постигнали ръст от 10% по отношение на усвояването на европейските средства - каза Кирилов.

Истината е, че всички страни през 2007 година са били на 0% усвояемост, защото до края на 2007 година са се утвърждавали референтните рамки.

„Въпросът е - как се сравняваме с останалите”, посочи Кирилов. Правилно е твърдението в доклада, че няма да можем да постигнем повече от 25% усвояемост. В момента доста страни се борят как да използват неизползваните средства, каза Кирилов.
Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама