Цените на храните подскочиха още през последната седмица. Доматите поскъпнаха с 22,5 на сто, до 2,45 лв./кг., а краставиците - с 39,4%, до 3,01 лв./кг. Зелето също се търгува с 3,3 на сто по-скъпо и достигна до 0,63 лв./кг. Картофите са с 12,6% по-скъпи и се продават средно по 0,98 лв./кг.
Цената на олиото се повиши с 0,3 на сто и се продава по 2,88 лева за литър. Цената на брашното остава 1,00 лв./кг на едро. С 10,4%, до 1,91 лв./кг се вдига цената на захарта.
През тази седмица яйцата се търгуват на едро средно по 0,15 лв. за брой. Цената на каймата тип „Стара планина” е с 0,4% по-висока и тя се продава средно по 7,70 лв./кг. Кренвирши тип „Стара планина” струват по 7,506 лв./кг, а обикновените кренвирши поевтиняват с 1,1 на сто и се продават средно по 4,54 лв./кг.
Портокалите обаче поевтиняха с 5,8 на сто, до 0,81 лв./кг. Но с 1,5% - до 1,35 лв. се вдига цената на лимоните. Мандарините поскъпнаха с 9,1%, до 1,20 лв./кг. Ябълките - също с 8,8 на сто, до 1,11 лв./кг.
Цената на сиренето пада с три стотинки, до 4,75 лв./кг. Кашкавалът тип „Витоша” се продава средно по 10,52 лв./кг.
Индексът на тържищните цени през тази седмица продължи бързото си покачване и стигна до ниво 1,967 пункта. Преди седмица индексът, който отразява цените на хранителните стоки на едро, беше на ниво 1,898 пункта, а в края на януари - 1,833 пункта, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.