Коледният пост е втори по своята продължителност след Великия пост за Възкресение Христово. Той е 40-дневен, но не е така строг като Великия или Богородичния пост. Започва от 15 ноември и завършва на 24 декември.
В навечерието на поста се отбелязват Рождественски заговезни – с взаимно опрощение и заговяване (консумиране на блажна храна), с разговори и създаване на нагласа за встъпване в предстоящия пост, посветен на славното Христово Рождество.
През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември включително се консумира само растителна храна. През останалите дни на този пост, без сряда и петък, се разрешава консумацията на безгръбначни животни - охлюви, миди, октоподи и други подобни, които също се приемат за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се консумира и риба.
Човек, който се готви за изповед и свето Причастие, е необходимо предварително да уточни с изповедника си начина и степента на постене. Който е болен или има хронични заболявания, непременно трябва да се посъветва с изповедника си, като му съобщи и мнението на лекаря.